Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Debat over het Meir-incident op de gemeenteraad

Mattermap door Jonas Rosquin 28 maart 2017

Heeft de politie correct gehandeld en was de communicatie van burgemeester goed?

 • Kritiek op communicatie burgemeester

  • "Ik snap wel dat zo'n dag vol spanning staat. Ik besef ook dat elke beslissing die je op zo'n dag neemt voor- en nadelen heeft, maar deze beslissing werd genomen tegen het advies van het federaal en Antwerps parket in. Ik vraag me af wat de meerwaarde van deze persconferentie is geweest. Was het niet logischer geweest om een geschreven persmededeling te verspreiden? Nu hebt u misschien de angst aangewakkerd. Ik hoor ook twee klokken luiden. De klokken van de stad en de parketten klinken anders. Wie liegt?" ...»
   Wouter Van Besien Fractieleider Groen Bron: mattermap.nl
  • "Door het geven van de persconferentie tegen het advies in van de parketten, vrees ik dat er ook een probleem is ontstaan met de verstandhouding tussen de bestuurlijke en gerechtelijke macht. Men kan niet ontkennen dat er spanning was tussen de parketten en het stadsbestuur. Ik vind dit een vorm van roekeloosheid." ...»
   Robert Voorhamme sp.a-raadslid Bron:
 • Verdediging van arrestatie verdachte

  • "De oppositie wilde blijkbaar dat de politie op de avond van de eerste arrestatie van de man buiten zijn bevoegdheden had moeten treden en ook maar even alle getuigen had moeten oppakken, voor het geval ze er iets mee te maken zouden hebben gehad. Ik heb hier anders al andere dingen gehoord van de oppositie." ...»
   Johan Klaps N-VA-raadslid Bron:
  • "De kritiek op het politie-optreden getuigt van weinig inzicht in wat de bestuurlijke en gerechtelijke bevoegdheden inhouden. Het onderzoeken van de wagen komt niet toe aan de politie, maar aan het gerecht. De politie trad alert op door de identiteit van de man te vragen, hoewel het koppel beweerde dat zij waren overvallen en het slachtoffer waren. Tot spijt van wie het benijd was dit op het eerste zicht een zaak van dertien in een dozijn in Antwerpen. We zouden iedereen die illegaal in het land is, sito presto het land willen uitkrijgen, maar dat is onmogelijk." ...»
   Bart De Wever Burgemeester (N-VA) Bron:
  • "Bij de eerste arrestatie van de man stond zijn wagen wel degelijk reglementair geparkeerd. Zijn vrouw zei heel duidelijk dat haar vriend niets te maken had met haar verwondingen. Toch deed de politie een identiteitscontrole bij de man, waarop de man zijn Tunesisch paspoort gaf. De politie kon op dat moment geen flauw idee hebben wat er zich daarvoor had afgespeeld. De politie had geen aanleiding om het voertuig te onderzoeken. ...»
   Serge Muyters Korpschef politie Bron:
 • Kritiek op arrestatie verdachte

  • "Wat als deze man wel degelijk andere motieven had en op de Meir slachtoffers had gemaakt? Dan was de evaluatie van het optreden van de politie helemaal anders geweest. De man was illegaal in het land, kreeg het bevel om het land te verlaten, maar werd verder ongemoeid gelaten. Waarom werd de betrokkene de avond ervoor vrijgelaten en werd zijn wagen nooit onderzocht? Alleen door toeval zijn we ontsnapt aan erger. Er waren wel juridische mogelijkheden om de wagen de dag voordien toch te onderzoeken en de betrokkene te ontwapenen. U speelt het nu op de letter van de wet, maar in de praktijk wordt die al wel eens anders geïnterpreteerd." ...»
   Filip Dewinter Fractieleider Vlaams Belang Bron:
  • "Op het eerste zicht leeft er een positief beeld over het optreden van de politie. Dat was goed, maar ook wat we ervan konden verwachten. Maar we kunnen ons afvragen waarom de wagen van de man niet werd onderzocht. U zegt dat dat niet binnen de politionele bevoegdheden valt, maar als de politie onraad riekt moet er niet mordicus vastgehouden worden aan regeltjes." ...»
   Robert Voorhamme sp.a-raadslid Bron:
 • Verdediging communicatie burgemeester

  • "Een dikke pluim voor de militairen en het Snelle Respons Team. We hebben nog maar eens kunnen vaststellen dat ze erg nuttig werk verrichten. Het was een verhaal met goede afloop en dan moest er door de oppositie toch iets slechts gezegd worden. De focus werd dan maar verschoven naar het media-optreden. Meneer de burgemeester, ik heb het gevoel dat ze u als een grotere crimineel willen afschilderen, dan de man die werd opgepakt. Als Wouter Van Besien blijft volhouden dat een persconferentie niet opportuun was, dan snap ik wel een beetje waarom. Stel dat hij burgemeester zou zijn, zou hij zo'n persconferentie niet geven. Met hem zouden er geen militairen, SRT-team en cameratoezicht zijn en vallen er ook geen felicitaties te geven." ...»
   Johan Klaps N-VA-raadslid Bron:
  • "Ik kijk met verbijstering naar de kritiek op mijn persconferentie. Heel veel mensen hebben gezien dat er bewapende agenten door de stad liepen of DOVO aan de slag was. Die mensen vroegen zich dan ook af wat er aan de hand was. Als je dan niet mag melden aan je bevolking wat er gaande is, kan je beter geen burgemeester hebben. In de media doken er al berichten op over Londense toestanden in Antwerpen. We wilden die geruchten de kop indrukken. Zij die nu zeggen dat de veiligheid in het gedrang werd gebracht, weten duidelijk niet wat ze zeggen. De informatie in de persconferentie werd ook afgestemd met de parketten. Dat de parketten het niet opportuun vonden dat er gecommuniceerd werd is logisch. Zij zijn altijd iets terughoudender. " ...»
   Bart De Wever Burgemeester (N-VA) Bron:

reacties poll

reacties

reageer

poll

poll

Heeft de politie correct gehandeld en was de communicatie van burgemeester goed?