Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Virtual reality journalistiek

Mattermap door Jordy van Driel 28 februari 2017

Wat zijn de kansen van virtual reality journalistiek?

 • Wat zijn de opvattingen over virtual reality journalistiek?

  • Volgens Miller is het doel van Hong Kong Unrest om meer kijkers te betrekken bij het verhaal. Door het 360 graden beeld heeft het publiek de mogelijkheid om de locatie te verkennen. Miller is ervan overtuigd dat de populariteit van virtual reality en de tools die hierbij horen gaan groeien. De beleving van het publiek wordt hierdoor groter. Het publiek gelooft daadwerkelijk dat zij zich in een bepaalde ruimte of op een bepaalde locatie bevinden, doordat de ogen dat aangeven. Het is bij virtual reality wel belangrijk dat de verwachtingen van de mens voldoen aan de eigenschappen van het product. Anders zal er een teleurstelling ontstaan, net zoals bij de Google Glass. “Stop thinking about virtual reality just as a 3D tv on your head. There’s so much more that we could do with this” ...»
   Edward Miller Bron: micwatching.nl
  • “Toen ik anderhalf jaar geleden begon bij ‘digitaal’, had ik als belangrijkste taak om na te denken over innovatie. Ik wilde vooral onderzoeken hoe je een verhaal zo dicht mogelijk bij de mediagebruiker krijgt." Dan kom je algauw uit bij de verrijking en onderdompeling die hoort bij virtual reality,’ vertelt Geert-Jan Bogaerts, hoofd digitaal bij de VPRO. ...»
   Geert-Jan Bogaerts Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • “Maar hoe bied je het aan? Dat is de grote vraag.”
   Jeroen Haarsma Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • ‘De techniek brengt ons dichter op de werkelijkheid, maar dat roept vanzelf een tegenreactie op: je krijgt meer behoefte aan duiding van die werkelijkheid.’
   Bron: nvj.nl
  • "Blijf je bijvoorbeeld honderd procent trouw aan het verhaal of zorg je ervoor dat sommige aspecten beter overkomen? Ik weet het niet precies, maar deze vragen moeten wel beantwoord worden."
   Nonny de la Peña Bron: svdj.nl
  • VR-expert Tim Nijland: "Virtual reality wordt een revolutie waarvan we de omvang nu nog niet kennen. Ik denk zelfs dat het een grotere impact gaat hebben dan internet." ...»
   Tim Nijland Bron: rtlnieuws.nl
 • Wat zijn de voordelen rondom virtual reality journalistiek?

  • “Iemand die mee had gedaan aan een virtual reality-experiment vertelde me dat ze na twee weken het verhaal nog steeds in haar lichaam voelde. Ik denk dat daar het verschil ligt met andere mediavormen." "Het is verbazingwekkend om te zien hoe mensen reageren als ze een bril opzetten en plotseling op een andere locatie belanden. Soms proberen ze zelfs te reageren op een situatie en pakken ze bijvoorbeeld hun telefoon uit hun broekzak.” ...»
   Nonny de la Peña Bron: svdj.nl
  • “Er zijn de VR-experiences: hoe voelt het om bovenop een gebouw te staan. Of je gebruikt VR voor registratie van evenementen. Daarin kun je meer bieden dan de ervaring die je had gehad als je gewoon naar bijvoorbeeld een festival was gegaan als bezoeker. Met VR kun je kiezen om bijvoorbeeld een camera backstage te zetten. Of je verkoopt concertkaartjes met de optie voor de VR-experience waarbij je de muzikant thuis ziet oefenen en tegen jou praten. "Je kunt bij festivals met meerdere podia, er eindelijk voor zorgen dat iemand die allemaal kan beleven, in plaats van dat je moet kiezen.” ...»
   Avanish Changa Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • Virtual Reality technologie biedt journalisten de kans om een nieuwe dimensie toe te voegen aan het vak journalistiek." "Meekijken door de ogen van een verslaggever, reconstructies ontwerpen waarbij de kijker zich letterlijk midden in een gereconstrueerd scenario bevindt, het zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden die Virtual Reality en 360-graden film bieden aan journalisten. ...»
   Gijs Molsbergen Bron: webcache.googleusercontent.com
  • "Door deze manier van filmen worden alle momenten vastgelegd die men normaal over het hoofd zou zien of niet te zien zou krijgen met de traditionele manier van filmen." Je kunt Hong Kong Unrest meerdere keren bekijken, vanuit meerdere perspectieven en telkens een nieuw aspect ontdekken. Zo kwam Miller er tijdens het bekijken achter dat hij door mensen naar achter geleid werd, zodat hij niet zou vallen. Dat had hij op dat moment zelf niet door. ...»
   Edward Miller Bron: micwatching.nl
  • ‘Als er ergens een aardbeving is geweest, krijg je op tv alleen de kapotte gebouwen te zien. Terwijl in de buurt nog heel veel huizen overeind staan. Als je filmt in 360 graden, kan dat niet. Dat geeft een eerlijker beeld van de werkelijkheid.’ ...»
   Bron: nvj.nl
 • Hoe gaat virtual reality journalistiek in zijn werk?

  • “Het zet je als gebruiker op de plaats van handelen en maakt je getuige van een echte gebeurtenis. "Je bent niet meer gescheiden door een televisie of computerscherm, het voelt echt of je er zelf bij bent. Op die manier ben je geen toeschouwer meer, maar eerder een getuige.” ...»
   Nonny de la Peña Bron: svdj.nl
  • “Je kunt ook verhalen maken over hoe het is om een dag in iemands schoenen te staan: de bekende artiest, of het fashionmodel. Ze kletst tegen je. Je wordt dan even haar beste vriend.”
   Avanish Changa Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • „De kijker, niet de regisseur bepaalt de kijkrichting. Zo wint een reportage aan eerlijkheid. In VR-oorlogsreportages zie je ondanks alle ellende het leven gewoon doorgaan. Journalisten hebben de neiging in te zoomen op de uitzondering. Op het lijk op de straathoek, niet op de markt aan de overkant die gewoon open is. In VR ontkom je niet aan dat alledaagse shot.” ...»
   Hans Jaap Melissen Bron: nrc.nl
  • “And the benefit of this format is that you can look through and see moments that you would have missed otherwise”
   Edward Miller Bron: micwatching.nl
  • “Je neemt iemand mee op pad en vertelt, laat zien.”
   Avanish Changa Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • “If we could take people out of their small bubbles and actually and get them in a case where they could actually step in someone’s shoes and understand what they went through recreate the journey as if they were there; that’s an incredible thing” ...»
   Edward Miller Bron: micwatching.nl
 • Wat zijn de ervaringen met virtual reality journalistiek?

  • Polak kreeg naar eigen zeggen veel ‘conservatieve reacties’ op haar stukken over VR. ‘Lezers zeiden: het is genoeg, we hebben geen behoefte aan nog meer onderdompeling.’ Heijne kan zich er iets bij voorstellen. ‘De techniek brengt ons dichter op de werkelijkheid, maar dat roept vanzelf een tegenreactie op: je krijgt meer behoefte aan duiding van die werkelijkheid.’ ...»
   Nina Polak Bron: nvj.nl
  • "Onze camera was vrij onhandig. We moesten de zes GoPro-camera’s waaruit hij is samengesteld met de hand aanzetten, waardoor we telkens tijd verloren als we wilden draaien." Ook kun je je niet meer verschuilen achter de camera: een VR-camera neemt de hele omgeving op. Eerst probeerden we ons te verstoppen tijdens de opnamen, maar dat bleek problematisch. Als we een bootje zagen aankomen, plaatsten we onze camera en statief op het strand en verstopten ons snel achter een muurtje. Dat leidde tot argwaan. De vluchtelingen dachten dat we een bom op het strand neerzetten.” ...»
   Hans Jaap Melissen Bron: nrc.nl
  • "Het is erg bijzonder om te ervaren dat je aanwezig bent bij een nieuwswaardige gebeurtenis."
   Nonny de la Peña Bron: svdj.nl
  • "De eerste dag zijn we zo’n negen uur lang opgejaagd – en dat bedoel ik letterlijk – door rebellen. We moesten er alles voor doen om in leven te blijven en de beelden te kunnen maken." "En moet je er nog voor zorgen dat wat je opneemt de risico’s waard is; het moet iets zijn wat visueel heel krachtig is." ...»
   Christian Stephen Bron: numrush.nl
  • "De mensen en de technologie zijn er klaar voor lijkt het. Maar het zal altijd wel een toevoeging blijven."
   Jesse Caspers Bron: nos.nl
  • Weinig VR-producties duren langer dan 7 minuten, omdat het toch best een intensieve kijkervaring is. Maar naarmate de technieken de brillen beter worden, zal het kijken naar VR natuurlijker worden
   Tarik Traidia Bron: adformatie.nl
 • Welke verdienmodellen zijn er?

  • Er zijn naar mijn idee vijf argumenten waarom Virtual Reality interessant is voor journalisten en uitgevers:

   Het biedt de mogelijkheid om een onvergetelijke ervaring te bieden aan kijkers;
   Het bereik is groot en dit maakt Virtual Reality Journalistiek, in combinatie met het eerste argument, interessant voor adverteerders;
   Virtual Reality maakt het mogelijk om realistische en interactieve elementen toe te voegen, waardoor er langer aandacht is voor de journalistieke productie ten opzichte van een artikel of video;
   "Journalistieke Virtual Reality producties zijn aantrekkelijk genoeg om herhaaldelijk te bekijken en om te dienen als voorbeeld voor anderen.
   "Er ontstaan nieuwe manieren om abonnees te winnen." ...»
   Gijs Molsbergen Bron: webcache.googleusercontent.com
  • "Als het gaat om de verkoop van de VR-bril, dat is een beetje kip/ei verhaal: bij genoeg content kopen mensen zo’n bril, en die bril is pas interessant om te maken als je er content mee kunt bekijken. ...»
   Steye Hallema Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • Er zijn al voorbeelden van adverteerders die, in samenwerking met uitgevers, complete Virtual Reality reclames produceren. Deze worden aangeboden in combinatie met journalistieke Virtual Reality content. "Zo adverteert Lufthansa en Mini met VR-reclames in de New York Times VR applicatie. Dit zijn dus aparte Virtual Reality ervaringen, die losstaan van de journalistieke producties." Op deze manier kan de New York Times Virtual Reality Journalistiek toepassen, terwijl de adverteerders de kosten dekken. ...»
   Gijs Molsbergen Bron: webcache.googleusercontent.com
  • Door hoge kwaliteit “Virtual reports” te leveren, wordt het naar mijn idee voor adverteerders én kijkers interessant om in deze nieuwe vorm van journalistiek te investeren.
   Gijs Molsbergen Bron: webcache.googleusercontent.com
 • Wat zijn de nadelen rondom virtual reality journalistiek?

  • De VR-pionier vindt dat zeker bij de journalistiek, waar de ‘actie’ niet altijd te sturen is, de kleinere camera’s met lagere beeldresolutie dan de ingewikkelde GoPro-rig best geschikt zijn. “Dan zijn die beelden minder geschikt voor een VR-bril.

   "Niet iedereen heeft nu al zo’n bril dus de meeste mensen zullen het als 360-video op hun telefoon of laptop bekijken. Nadeel is wel dat je er dan minder middenin staat en dus minder intens ervaart hoe het bijvoorbeeld is in een door oorlog verscheurd land." ...»
   Avanish Changa Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • "In oorlogsgebieden stuit je met een gewone recht toe rechtaan camera ook geregeld op mensen of plekken die niet in beeld willen of mogen."
   Hans Jaap Melissen Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • “Het nogal een onhandige werkwijze, want je moet naderhand eigenhandig alle overlapping eruit knippen”
   Dan Pacheco Bron: denieuwereporter.nl
  • "Nadelen zijn de complexiteit van het filmen, de kosten van postproductie en het geringe aandeel interactie doordat gebruiker niet vrij kan bewegen. Het gouden ei van het vertellen van een verhaal in VR is nog niet gevonden, 2D filmen is makkelijker en soms ook meer geschikt." ...»
   Tarik Traidia Bron: adformatie.nl
 • Wat zijn de gevolgen van VR-journalistiek de bestaande media?

  • Kranten, radio en televisie kwamen met eenzijdige communicatie. De komst van het internet en de mobiele telefoon – tegenwoordig te vinden in hetzelfde apparaat – zorgden voor interactie tussen zender en ontvanger. Nu is het de tijd van de virtual reality, die de ontvanger middenin het nieuws plaatst. ...»
   Bron: denieuwereporter.nl
  • “Of het de manier waarop mensen over nieuws denken zal veranderen weet ik niet, maar het zal zeker invloed hebben op de manier waarop nieuws ontvangen wordt, net als dat gebeurde met de komst van radio en televisie. Ik denk dat het de manier waarop mensen verhalen beleven fundamenteel zal veranderen.” ...»
   Bron: svdj.nl
 • Wat zijn de verwachtingen van VR-journalistiek?

  • “Het zou me niet verbazen als binnen twee jaar iedere android-telefoon met een vr-headset wordt geleverd.”
   Dan Pacheco Bron: denieuwereporter.nl
  • "Binnen een paar jaar gaat dit heel groot worden. Wij moeten als journalisten voorop lopen."
   Nonny de la Peña Bron: svdj.nl
  • "De toekomst van gamen is het niet. Maar je kan VR voor veel meer gebruiken dan alleen gamen. Vroeger had je de stereo, toen de televisie, nu heb je virtual reality."
   Jesse Caspers Bron: nos.nl
  • "Virtual reality is echt een belangrijke ontwikkeling. Je ziet dat de brillen steeds betaalbaarder worden en daarmee bereikbaar voor de grote massa. Ik denk dat dat daar hele interessante dingen uit gaan voortkomen." ...»
   Bas Boorsma Bron: nos.nl
  • "Binnen een jaar of vijf moet dit wel groot worden. Virtual reality wordt nog veel beter. Straks kun je bijvoorbeeld met je vriendin op de bank zitten, beiden met een VR-bril op, maar dan kun je elkaar nog wel zien, en tegelijk naar dezelfde film kijken."
   Tim Nijland Bron: rtlnieuws.nl
 • Wat is de acceptatiegraad en wat zegt de consument?

  • “Ik vergat dat ik daar met 20 anderen zat. Aan een half uur VR had ik wel genoeg, ik kreeg jeuk van die bril. VR haalt het sociale aspect van tv-kijken weg."
   Jelle Kok Bron: nieuwejournalistiek.nl
  • "De technologische ontwikkeling gaat snel en de acceptatie van nieuwe technologie is groot."
   Stimuleringsfonds voor de Journalistiek Bron:
  • “Het is niet scherp genoeg. Ook is het samen op stap gevoel vrij gauw weg, als je weliswaar naast elkaar zit, maar los van elkaar ondergedompeld bent in een VR-ervaring. “Maar goed, je kunt er dan wel weer samen over napraten.”
   Nele Goutier Bron: nieuwejournalistiek.nl

reacties

reacties

reageer

poll