Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Lokale verkiezingen

Mattermap door Bram van Eijndhoven 13 september 2017

Lokale verkiezingen

 • Verschillen PVV

  • Terugkijkend zien veel LPF'ers grote verschillen tussen Fortuyn en Wilders. Ex-LPF'er Gerard van As: ,,Wilders scheert alle allochtonen over één kam en slaat daarin door. Met zijn houding krijg je verzet. Dan vraag je om narigheid. ...»
   Bron: ad.nl
  • De verleiding is groot om deze gang van zaken te vergelijken met de huidige problemen bij de partij van Geert Wilders. Ook daar openlijke ruzies en afsplitsingen van de fractie. Maar de PVV is geen LPF. In de allereerste plaats is bij de PVV gelukkig wel de oprichter en politiek leider in leven. Wilders is vanaf het moment dat hij de VVD verliet en de PVV oprichtte de allerbelangrijkste en vaak enige politieke factor in die partij. Hij geeft vorm aan de politieke opvattingen van de PVV en brengt deze, op onnavolgbare wijze, als vrijwel enige naar buiten. ...»
   Bron: volkskrant.nl
  • Toen Wilders in 2005 de PVV oprichtte, was het einde al in zicht voor de LPF. Wilders weet precies hoe het bij die partij was misging, zegt Herben. "Wilders heeft geleerd van de chaos bij de LPF. Hij heeft ook al onze interne stukken gezien, die heeft hij gekregen van een beleidsmedewerker van ons. We hebben ook vriendschappelijke gesprekken met hem gevoerd. Onze boodschap was dus: bouw eerst rustig via de provincies een goede organisatie op." ...»
   Bron: rtlnieuws.nl
 • Overeenkomsten PVV - LPF

  • De omgang met de parlementaire pers was ook een reden voor een versnelling van de ondergang. Fractieleden gingen elkaar te lijf, konden elkaar niet luchten of zien en deden daar nauwelijks geheimzinnig over. ,,Je hebt een aanvoerder nodig, maar ook mensen die op tijd kunnen dimmen en hun mond houden. Gewoon de telefoon niet opnemen als een journalist belt. Velen waren op de verkeerde momenten te eerlijk.'' ...»
   Bron: ad.nl
  • Al gauw ontstonden er ruzies en meningsverschillen in de LPF-fractie. Fractievoorzitters volgden elkaar snel op en de ruzies kwamen steeds naar buiten. Afsplitsingen van de fractie vonden met grote regelmaat plaats. Er was zelfs een LPF-Kamerlid dat een persfotograaf een flinke klap gaf toen er weer eens tumult was rondom de fractiekamer. ...»
   Bron: volkskrant.nl
 • Wat ging er fout bij LPF

  • ,,Het wordt gevaarlijk als je pakweg tien kapiteins op één schip hebt. Een goede fractie heeft makke schapen nodig en een paar herdershonden. En één herder. Wij hadden te veel herders'', vertelt voormalig LPF-partijvoorzitter Peter Langendam vijftien jaar na dato. ...»
   Bron: ad.nl
  • Daar waren er wel een paar van. Herben is er kort over. ,,Bij ons zaten nogal wat geslaagde zakenmensen die gewend waren hun eigen boontjes te doppen, bepaald geen teamspelers.'' Zoals Vullings in zijn slotwoord schrijft: '15 van de 26 hadden voor hun politieke carrière al geld, macht en aanzien verworven'. Anders geformuleerd door Egbert Jan Groenink: ,,Er zaten te veel volgevreten types in, die niet echt hard wilden werken.'' Die hadden volgens Eerdmans met hun geld en rijkgevulde cv iets van: ,,Wie gaat mij iets vertellen, want ik heb het gemaakt en ben wat ouder dan jij.'' ...»
   Bron: ad.nl
  • Er waren meer redenen voor het mislukken van de LPF-fractie in de Tweede Kamer. Het was ook de stijl waarmee men zich manifesteerde. Varela: ,,Het was blufpoker, een machocultuur.'' Het kenmerk van macho's is niet je een jaar lang inlezen in dossiers, maar een snelle hang naar succes, zo schetst Varela. ,,Een macho wil morgen schitteren. Van dit type hadden wij er te veel.'' ...»
   Bron: ad.nl
 • Uitbreiding naar lokaal

  • PVV Noord-Brabant zoekt gemeenteraadsleden: 'Maak Brabant weer van ons'
   Bron: omroepbrabant.nl
  • Als het aan de Brabantse PVV-afdeling ligt gaat de partij ook in onze provincie raadszetels bezetten. De partij doet het goed in Brabant. Na de VVD trok de PVV in onze provincie vorige maand de meeste kiezers naar de stembus, namelijk 14,5 procent. ...»
   Bron: omroepbrabant.nl
  • ,Dit is dus een gigantisch grote stap, maar als je de tweede partij van Nederland bent, schept dat verplichtingen,'' vindt Wilders. ,,Bijvoorbeeld om mensen ook op lokaal niveau te vertegenwoordigen.'' ...»
   Bron: ad.nl
  • Het gaat om échte PVV'ers. Ik haal ze er zo uit. Mensen die hart hebben voor de gewone man en die staan voor onze Nederlandse identiteit. Ze zullen vervolgens lokale thema's oppakken, want iedere gemeente is anders.'' ...»
   Bron: ad.nl
 • Wat kunnen andere lokale partijen doen om in te spelen op komst PVV

  • Het is overigens erg onverstandig van andere partijen om in de verkiezingsprogramma's en in de campagne te proberen een PVV-light te zijn. Bijvoorbeeld door het beleid van het gedoogkabinet zelfs te overtreffen inzake de huwelijksmigratie van buitenlanders, of door de ontwikkelingshulp vrijwel af te schaffen. Kiezers willen geen light-versie, maar the real thing. Zij zullen op deze wijze niet gaan stemmen op de VVD of een andere partij. ...»
   Bron: volkskrant.nl
 • Prognose

  • Herben vindt het verstandig van Wilders om bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in 60 gemeenten mee te doen. "De partij staat landelijk buitenspel, in de gemeenten kunnen ze hun kiezers laten zien dat ze wel kunnen besturen. De SP had bijvoorbeeld ook lange tijd het imago dat ze alleen maar overal tegen waren, nu zitten ze in het gemeentebestuur van Amsterdam."

   Ook de timing van Wilders, vindt Herben goed. De PVV-leider heeft ongeveer een jaar de tijd om de kandidaten klaar te stomen voor het politieke handwerk. "Nu vlak na de verkiezingen hebben de landelijke media ook veel aandacht voor de formatie. Als er dan een keer een slechte kandidaat tussen zit, is dat niet fataal voor de partij."
   ...»
   Bron: rtlnieuws.nl
  • Of het een succes wordt, ligt aan de nieuwe mensen die de partij aan zich weet te binden. Herben heeft twee tips: vooraf goed screenen en daarna intensief begeleiden. "Wilders kan niet alles in zijn eentje doen. De partij heeft nu functionerende fracties in de provincies. Die zullen de nieuwe raadsleden moeten coachen. Wijs per provincie een Kamerlid als contactpersoon aan. De PVV doet in zo'n vijf gemeenten per provincie mee, dat moeten de PVV-Statenleden kunnen opvangen." ...»
   Bron: rtlnieuws.nl

reacties

reacties

reageer

poll