Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Lokale verkiezingen

Mattermap door Bram van Eijndhoven 27 september 2017

Gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018 - De PVV in 6 Brabantse gemeenten

 • Verschillen PVV-LPF

  • Terugkijkend zien veel LPF'ers grote verschillen tussen Fortuyn en Wilders. Ex-LPF'er Gerard van As: ,,Wilders scheert alle allochtonen over één kam en slaat daarin door. Met zijn houding krijg je verzet. Dan vraag je om narigheid.
   Gerard van As in het AD Bron: ad.nl
  • De verleiding is groot om deze gang van zaken te vergelijken met de huidige problemen bij de partij van Geert Wilders. Ook daar openlijke ruzies en afsplitsingen van de fractie. Maar de PVV is geen LPF. In de allereerste plaats is bij de PVV gelukkig wel de oprichter en politiek leider in leven. Wilders is vanaf het moment dat hij de VVD verliet en de PVV oprichtte de allerbelangrijkste en vaak enige politieke factor in die partij. Hij geeft vorm aan de politieke opvattingen van de PVV en brengt deze, op onnavolgbare wijze, als vrijwel enige naar buiten. ...»
   in de Volkskrant Bron: volkskrant.nl
  • Toen Wilders in 2005 de PVV oprichtte, was het einde al in zicht voor de LPF. Wilders weet precies hoe het bij die partij was misging, zegt Herben. "Wilders heeft geleerd van de chaos bij de LPF. Hij heeft ook al onze interne stukken gezien, die heeft hij gekregen van een beleidsmedewerker van ons. We hebben ook vriendschappelijke gesprekken met hem gevoerd. Onze boodschap was dus: bouw eerst rustig via de provincies een goede organisatie op." ...»
   Mat Herben RLT Nieuws Bron: rtlnieuws.nl
  • Graus is bang voor imagoschade door ongeschikte kandidaten die namens de PVV in gemeenteraden komen. "In elke schoolklas heb je een clown, een rokkenjager, het lievelingetje van de meester en een rotte appel. Dat heb je bij die lokale PVV-afdelingen straks ook. En de PVV ligt altijd onder een vergrootglas.” ...»
   Dion Graus in de Limburger Bron: limburger.nl
 • Overeenkomsten PVV - LPF

  • De omgang met de parlementaire pers was ook een reden voor een versnelling van de ondergang. Fractieleden gingen elkaar te lijf, konden elkaar niet luchten of zien en deden daar nauwelijks geheimzinnig over. ,,Je hebt een aanvoerder nodig, maar ook mensen die op tijd kunnen dimmen en hun mond houden. Gewoon de telefoon niet opnemen als een journalist belt. Velen waren op de verkeerde momenten te eerlijk.'' ...»
   João Varela in het AD Bron: ad.nl
  • Al gauw ontstonden er ruzies en meningsverschillen in de LPF-fractie. Fractievoorzitters volgden elkaar snel op en de ruzies kwamen steeds naar buiten. Afsplitsingen van de fractie vonden met grote regelmaat plaats. Er was zelfs een LPF-Kamerlid dat een persfotograaf een flinke klap gaf toen er weer eens tumult was rondom de fractiekamer. ...»
   De Volkskrant Bron: volkskrant.nl
 • Wat ging er fout bij LPF

  • ,,Het wordt gevaarlijk als je pakweg tien kapiteins op één schip hebt. Een goede fractie heeft makke schapen nodig en een paar herdershonden. En één herder. Wij hadden te veel herders'', vertelt voormalig LPF-partijvoorzitter Peter Langendam vijftien jaar na dato. ...»
   Peter Langendam in het AD Bron: ad.nl
  • Daar waren er wel een paar van. Herben is er kort over. ,,Bij ons zaten nogal wat geslaagde zakenmensen die gewend waren hun eigen boontjes te doppen, bepaald geen teamspelers.'' Zoals Vullings in zijn slotwoord schrijft: '15 van de 26 hadden voor hun politieke carrière al geld, macht en aanzien verworven'. Anders geformuleerd door Egbert Jan Groenink: ,,Er zaten te veel volgevreten types in, die niet echt hard wilden werken.'' Die hadden volgens Eerdmans met hun geld en rijkgevulde cv iets van: ,,Wie gaat mij iets vertellen, want ik heb het gemaakt en ben wat ouder dan jij.'' ...»
   Mat Herben in het AD Bron: ad.nl
  • Er waren meer redenen voor het mislukken van de LPF-fractie in de Tweede Kamer. Het was ook de stijl waarmee men zich manifesteerde. Varela: ,,Het was blufpoker, een machocultuur.'' Het kenmerk van macho's is niet je een jaar lang inlezen in dossiers, maar een snelle hang naar succes, zo schetst Varela. ,,Een macho wil morgen schitteren. Van dit type hadden wij er te veel.'' ...»
   João Varela in het AD Bron: ad.nl
  • Sinds de oprichting van de PVV, in 2006, heeft Wilders altijd één grote angst gehad: onbeheersbare ruzies in de partij en gekonkel over de partij-ideologie. In het boekje ‘Kies voor Vrijheid’, dat Wilders schreef na zijn afsplitsing van de VVD, refereert hij aan de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Deze partij ging na de moord op Fortuyn ten onder aan interne ruzies tussen onervaren fractieleden en bewindspersonen. „Het is”, schrijft Wilders daarover, „ontzettend belangrijk om alle fouten van de LPF te voorkomen. Los van het gedachtegoed van Fortuyn en los van de kwaliteiten van sommige individuen, hebben ze er weinig fraais van gemaakt en de boel met veel interne ruzies verkwanseld. Dus besteden wij veel aandacht en zorg aan de selectie van kandidaten.” ...»
   Geert Wilders in NRC Bron: nrc.nl
 • Uitbreiding naar lokaal

  • PVV Noord-Brabant zoekt gemeenteraadsleden: 'Maak Brabant weer van ons'
   Bron: omroepbrabant.nl
  • Als het aan de Brabantse PVV-afdeling ligt gaat de partij ook in onze provincie raadszetels bezetten. De partij doet het goed in Brabant. Na de VVD trok de PVV in onze provincie vorige maand de meeste kiezers naar de stembus, namelijk 14,5 procent. ...»
   Omroep Brabant Bron: omroepbrabant.nl
  • ,Dit is dus een gigantisch grote stap, maar als je de tweede partij van Nederland bent, schept dat verplichtingen,'' vindt Wilders. ,,Bijvoorbeeld om mensen ook op lokaal niveau te vertegenwoordigen.'' ...»
   Geert Wilders in het AD Bron: ad.nl
  • PVV-Kamerlid Dion Graus vindt dat de PVV niet moet meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen. De Heerlenaar vindt het "prettiger en gezonder" als lokale politiek wordt overgelaten aan lokale partijen, zegt hij tegen De Telegraaf.
   Dion Graus de Telegraaf Bron: limburger.nl
  • De Zeeuwse PVV-fractievoorzitter Van Dijk zegt dat de Statenfracties voor een „kolossale taak” staan: „En ach, er zal een keer iemand uit de bocht vliegen, maar dat gebeurt bij elke partij. Deze stap laat zien dat de PVV volwassen wordt.” ...»
   Van Dijk, fractievoorzitter Zeeland in het AD Bron: nrc.nl
 • Wat kunnen andere lokale partijen doen om in te spelen op komst PVV

  • Het is overigens erg onverstandig van andere partijen om in de verkiezingsprogramma's en in de campagne te proberen een PVV-light te zijn. Bijvoorbeeld door het beleid van het gedoogkabinet zelfs te overtreffen inzake de huwelijksmigratie van buitenlanders, of door de ontwikkelingshulp vrijwel af te schaffen. Kiezers willen geen light-versie, maar the real thing. Zij zullen op deze wijze niet gaan stemmen op de VVD of een andere partij. ...»
   Frans Weisglas opinie de Volkskrant Bron: volkskrant.nl
  • Hans Smolders, de fractievoorzitter van de LST in de Tilburgse raad vindt het van respect getuigen dat de PVV niet met de gemeenteraadsverkiezingen in Tilburg meedoet. Volgens de LST-voorman vissen de twee partijen in dezelfde vijver.

   Op de dag dat het nieuws bekend werd kreeg Smolders een appje van Geert Wilders met daarin de woorden: "Je bent niet alleen de held in Tilburg, maar ook mijn held." Smolders is blij met het feit dat de PVV van Wilders er rekening mee houdt dat er al een vergelijkbare partij is in Tilburg.
   ...»
   Hans Smolders, LST Omroep Brabant Bron: omroepbrabant.nl
 • Prognose

  • Herben vindt het verstandig van Wilders om bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in 60 gemeenten mee te doen. "De partij staat landelijk buitenspel, in de gemeenten kunnen ze hun kiezers laten zien dat ze wel kunnen besturen. De SP had bijvoorbeeld ook lange tijd het imago dat ze alleen maar overal tegen waren, nu zitten ze in het gemeentebestuur van Amsterdam."

   Ook de timing van Wilders, vindt Herben goed. De PVV-leider heeft ongeveer een jaar de tijd om de kandidaten klaar te stomen voor het politieke handwerk. "Nu vlak na de verkiezingen hebben de landelijke media ook veel aandacht voor de formatie. Als er dan een keer een slechte kandidaat tussen zit, is dat niet fataal voor de partij."
   ...»
   Mat Herben RLT Nieuws Bron: rtlnieuws.nl
  • Of het een succes wordt, ligt aan de nieuwe mensen die de partij aan zich weet te binden. Herben heeft twee tips: vooraf goed screenen en daarna intensief begeleiden. "Wilders kan niet alles in zijn eentje doen. De partij heeft nu functionerende fracties in de provincies. Die zullen de nieuwe raadsleden moeten coachen. Wijs per provincie een Kamerlid als contactpersoon aan. De PVV doet in zo'n vijf gemeenten per provincie mee, dat moeten de PVV-Statenleden kunnen opvangen." ...»
   Mat Herben RLT Nieuws Bron: rtlnieuws.nl
 • Quotes Wilders:

  • ,,Er zit een zeker risico in”, zegt Wilders. ,,Maar het is een gecalculeerd risico. We screenen mensen en we gaan ze trainen. Het zal best eens fout gaan.
   Geert Wilders in NRC Bron: nrc.nl
  • De PVV-leider zegt dat kandidaat-raadsleden geen politieke ervaring hoeven te hebben. ,,Lef” is wel nodig, want volgens Wilders worden PVV’ers soms met de nek aangekeken. De lokale fracties krijgen ,,alle vrijheid”, zegt Wilders. ,,Ze krijgen alles te zeggen, ze gaan over hun eigen programma, onderhandelingen en kandidaten.” ...»
   Geert Wilders in NRC Bron: nrc.nl
  • Een van de belangrijkste lokale standpunten, zo liet Wilders doorschemeren, wordt de huisvesting van asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Wilders: ,,Statushouders krijgen nu vaak een huis toegewezen, terwijl dat ten koste gaat van mensen die op een wachtlijst staan voor een woning. Dat moet anders volgens mijn partij.” ...»
   Geert Wilders in NRC Bron: nrc.nl
 • Zoektocht naar raadsleden

  • Het gaat om échte PVV'ers. Ik haal ze er zo uit. Mensen die hart hebben voor de gewone man en die staan voor onze Nederlandse identiteit. Ze zullen vervolgens lokale thema's oppakken, want iedere gemeente is anders.''
   Geert Wilders in het AD Bron: ad.nl
  • De PVV zet met de gang naar de gemeenteraden een grote stap, maar die zal niet leiden tot een andere partijstructuur. Wilders is en blijft het enige lid van de PVV. Hij zegt: ,,Maximaal 2 procent van de Nederlanders is lid van een politieke partij. Dus lidmaatschap van een partij heeft niets met democratie te maken.” ...»
   Geert Wilders in NRC Bron: nrc.nl
  • Geschikte raadsleden vinden is 'een flinke klus'
   Van Hattem wil niet zeggen hoeveel mensen zich al concreet gemeld hebben om op één van de Brabantse lijsten te staan. In totaal heeft de PVV ongeveer honderd mensen nodig.
   "We zijn er volop mee bezig, het is een lopend proces", aldus de provinciale fractievoorzitter, die toegeeft dat het een spannende tijd is. "Het is een flinke klus, er gaat veel vrije tijd inzitten." ...»
   Alexander van Hattem Omroep Brabant Bron: omroepbrabant.nl
  • Geïnteresseerden kunnen zich melden via een mailadres. Daar moeten ze hun cv naar toe sturen, "Maar we gaan ook mensen werven en de straat op om mensen aan te spreken", vertelt Van Hattem.

   De partij gaat daarna een klasje vormen waarin de PVV mensen opleidt voor het raadswerk.
   ...»
   Bron: omroepbrabant.nl
  • De partij heeft tot 5 februari volgend jaar om de kandidatenlijsten in te leveren. De dag daarna onderzoekt het centraal stembureau de geldigheid van de lijsten, de kandidaten en de partijnaam. Klopt er iets niet, dan zijn er drie dagen om de boel te corrigeren. ...»
   Bron: omroepbrabant.nl
  • Provinciale PVV’ers moeten kandidaten selecteren voor de gemeenteraad. Een risico, zeggen ze. „Iemand die extreem-rechts is, valt af.”
   in NRC Bron: nrc.nl
  • Tientallen mailtjes. Van Friesland tot Zeeland. Van Limburg tot aan de landelijke PVV-fractie in Den Haag. „De aanmeldingen strómen binnen”, zegt PVV-fractieleider Max Aardema van de Provinciale Statenfractie in Friesland. ...»
   Bron: nrc.nl
  • Kandidaat-gemeenteraadsleden voor de PVV moeten een stevige procedure doorstaan, vertellen Statenleden. De fractieleiders in de Provinciale Staten gaan in gesprek met zo veel mogelijk kandidaten en maken de eerste schifting. Daarna worden kandidaat-gemeenteraadsleden in speciale klasjes bijgespijkerd. Onderwerpen: lokale politiek, landelijke politiek, politieke geschiedenis, staatsrecht en mediatraining. ...»
   Bron: nrc.nl
 • Eerste stap naar volwaardige partij? (i.p.v. éénmansfractie)

  • Henk Scherer (69), ex-Statenlid uit Utrecht: „Wilders is bang controle te verliezen. In de regio merk je daar lang niet altijd iets van, maar bij bijeenkomsten met Tweede Kamerleden paste ik wel op met wat ik zei. Je moet niet van partijlijnen afwijken. Ik merkte gewoon dat kritsiche PVV’ers niet meer werden gewaardeerd en de partij uitgewerkt werden.” ...»
   Henk Scherer in NRC Bron: nrc.nl
  • Zo is de PVV een partij zonder leden. Wilders wil geen partijcongressen of ledenbijeenkomsten. Dat de PVV nu landelijk naar de gemeenteraad gaat, betekent dat Wilders zijn eigen angst trotseert. Sterker nog: hij legt de macht om kandidaten te selecteren in handen van de Statenfracties. Hoeveel aanmeldingen er precies zijn, wil de PVV niet zeggen. Statenfracties spreken over „tientallen” mailtjes en brieven die per provincie binnen zijn gekomen. „Een heel bemoedigend aantal”, zegt PVV-fractievoorzitter Aardema. ...»
   Max Aardema in NRC Bron: nrc.nl
 • Mogelijke bezwaren raadsleden

  • Wanneer Brands solliciteert op een functie als beleidsadviseur openbare orde en veiligheid bij een middelgrote gemeente, vormt zijn PVV-verleden een bezwaar. Althans, dat denkt hij. Het wordt hem zelden direct gezegd. „Het moeilijke hierin is: bewijs heb ik niet.” Brands is hoogopgeleid en heeft naar eigen zeggen veel vakkennis. „Toch word ik vaak niet eens uitgenodigd voor een gesprek.” ...»
   in NRC Bron: nrc.nl
  • Ook andere oud-PVV’ers weten: een keuze voor de PVV heeft gevolgen voor je positie op de arbeidsmarkt. Mensen met een vaste baan in het bedrijfsleven hebben weinig te vrezen, blijkt uit de gesprekken. „Zolang ik geen speldje van de PVV droeg in de winkel vond mijn baas het prima”, zegt John van Assendelft (63), die drie jaar Statenlid was in Zuid-Holland en werkt in een elektronicawinkel. Maar wie moet solliciteren, of nieuwe opdrachten moet binnenhalen, heeft het lastig. Acht van de 21 oud-PVV’ers maakten dat mee. ...»
   in NRC Bron: nrc.nl
  • Als PVV-politicus moet je accepteren dat je een stempel hebt, vertelt een groot aantal oud-PVV’ers. Buren, vrienden, familie – iedereen vindt er iets van. Uitnodigingen voor feestjes die uitblijven, een schoonvader die het contact verbreekt, kennissen die niets meer van zich laten horen. „Je voelt je echt een outcast”, zegt een oud-PVV’er die niet met naam genoemd wil worden. Olof Wullink: „Als je een grote persoonlijke drive hebt, kun je het aan. Maar je moet sterk in je schoenen staan, want de PVV is een hele moeilijke partij.” ...»
   in NRC Bron: nrc.nl
  • Verschillende oud-PVV’ers vertellen dat ze zijn bedreigd, vooral via internet. Het voormalige Gelderse Statenlid Marc van Kampen wordt tijdens het uitdelen van PVV-folders in Hilversum bekogeld met eieren. Het huis van Jelle Hiemstra, ex-Statenlid uit Friesland, is beklad en hijzelf bedreigd. Aan zijn deur staan, in 2011, mannen met bivakmutsen op het hoofd en ploertendoders in de hand. Ze slaan hem in elkaar, vertelt Hiemstra. „Het was een politieke aanslag.” ...»
   Marc van Kampen in NRC Bron: nrc.nl
  • Het is voor de PVV nooit eenvoudig geweest voldoende goede politici te vinden. In het verleden ging het ook nogal eens mis met nieuwelingen. In 2011 deed de PVV voor het eerst landelijk mee aan de Provinciale Statenverkiezing: de partij haalde 69 zetels. Meer dan de helft van alle Statenleden (38) zat de termijn niet uit: niet zelden was interne onenigheid de oorzaak van een breuk. In 2014 waren zeven Statenleden zo boos over Wilders’ ‘minder, minder’-uitspraken dat zij opstapten. ...»
   Bron: nrc.nl
 • Sint-Willebrord/Rucphen

  • Film WILDERS
   Bron: vice.com
  • Niet iedereen is net zo optimistisch als Wilders. Eén van de bezoekers: “Ik heb een jaar of achttien in het sociale werk gezeten. En ik vraag me af of het iemand zal lukken om hier een politieke partij van de grond te krijgen. Er komt zoveel bij kijken: je moet kennis van zaken hebben, gestudeerd hebben, stukken kunnen lezen en die kunnen interpreteren. Ik heb mijn twijfels. ...»
   Omroep Brabant Bron: omroepbrabant.nl
  • Ook een van de andere naar schatting honderd aanwezigen ziet het wel zitten in de PVV. “Ik sta voor de eigenheid van mijn dorp.” 
   Omroep Brabant Bron: omroepbrabant.nl
  • Geert Wilders in Rucphen
   Bron: youtube.com
  • Hoe kan het dat de PVV zoveel aanhangers heeft in het dorp Sint Willebrord? Op die vraag probeerde BBC-journalist Tim Whewell vorige week antwoord te krijgen. Hij ging van Spijkenisse, naar Nijmegen, Rotterdam en dus Sint Willebrord, om te achterhalen waarom in 2010 in dit dorp bijna 55 procent van de mensen op Geert Wilders stemde. "Het dorp is een hele zelfstandige, en daarmee gesloten samenleving", is zijn belangrijkste conclusie. ...»
   Bron: omroepbrabant.nl
  • Gemiddeld gezien is het motief om te PVV te stemmen vaak hetzelfde: mensen willen de cultuur beschermen."
   Bron: omroepbrabant.nl
 • Zelf gehaalde quotes PVV-voorstanders

 • Zelf gehaalde quotes andere partijen

reacties

reacties

reageer

poll