Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Aanpak criminaliteit in prostitutie

Mattermap door Gemma van der Kamp 30 maart 2013

Het debat over aanpak mensenhandel in prostitutie. Wat werkt, wat niet?

 • Feiten: Wat weten we over criminaliteit in prostitutie?

  • Het is nog steeds moeilijk om tot een veroordeling voor mensenhandel te komen. Jaarlijks behandelt het Openbaar Ministerie 220 zaken. Ruim een vijfde van die zaken wordt geseponeerd. Van de verdachten die wel worden gedagvaard, wordt nog altijd slechts iets meer dan de helft (56%) veroordeeld. ...»
   Natonaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen Rapport Mensenhandel in en uit beeld Bron: Mensenhandel in en uit beeld 21/12/2012
  • Er is wel een stijging geregistreerde slachtoffers van 716 in 2007 naar 1.222 in 2011. Dit betekent niet per se dat er daadwerkelijk meer slachtoffers zijn, maar dat ze beter worden herkend/geregistreerd. In de seksindustrie is 93 procent van de slachtoffers vrouw. ...»
   Factsheet Mensenhandel in en uit Beeld Rapport Nationaal rapporteur mensenhandel Bron: Mensenhandel in en uit beeld 21/12/2012
  • Er werken naar schatting 30.000 vrouwen in de prostitutie. Volgens deskundigen werkt 50-80 procent daarvan gedwongen. Maar deze cijfers zijn slechts een schatting.
   EenVandaag Actualiteitenprogramma Reportage over verbod prostitutie in Zweden Bron: EenVandaag 19/02/2013
  • Nederland is het afkomst -, bestemmings en doorvoerland van mannen, vrouwen en kinderen die in handen zijn gevallen van mensenhandelaren, die vooral actief zijn in de gedwongen prostitutie en dwangarbeid. Nederland, Nigeria, Hongarije, Bulgarije, Polen Guinee, Roemenië en China vormen de top acht landen waar geïdentificeerde slachtoffers van gedwongen prostitutie vandaan komen.

   Vertaling van: The Netherlands is a source, destination, and transit country for men, women, and children subjected to trafficking in persons, specifically forced prostitution and forced labor. The Netherlands, Nigeria, Hungary, Bulgaria, Poland, Guinea, Romania, and China are the top eight countries of origin for identified victims of mostly forced prostitution
   ...»
   US Department of State Trafficking in Persons Report 2012 Invloedrijk Amerikaans rapport mensenhandel Bron: US Department of State 07/09/2012
  • Het probleem is: We weten niet hoe groot het probleem is. Cijfers over percentages gedwongen prostituees lopen uiteen van 10 tot 90 procent. We weten niet wat daar gebeurt. Daarmee zeggen we eigenlijk: we hebben geen idee. ...»
   Gert-Jan Segers Tweede Kamerlid ChristenUnie Onderzoekt Zweeds model dat sekswerk verbiedt Bron: Debat prostitutie Tweede Kamer 27/03/2013
  • Naar schatting 40 procent van de prostituees komt uit Roemenië, alles wat met prostitutie te maken heeft is daar strafbaar. We hebben sterk de indruk dat meisjes die daarvandaan komen, dat niet vrijwillig doen. Gezien de economische situatie kunnen ze niet alleen naar Nederland reizen, daaromheen zwerven mannen die hun verleiden met verhalen over een mooie toekomst. ...»
   Henk Wessel Mensenhandelexpert Schreef 'het fatale luik' Bron: Documentaire Schone Schijn 27/03/2013
  • Illegale prostitutie is overal. Het gebeurt in de kleinste dorpen. Daar gebeurt het vooral vanuit woningen. Mensen worden gelokt met seksadvertenties in de krant, bijvoorbeeld. Als je er verder niets mee te maken hebt, gaat het volledig langs je heen.

   Ongeveer 200 keer per jaar wordt een mensenhandelaar in Nederland voor de rechter gebracht, maar in liefst 40 procent van de gevallen is het bewijs te mager voor een veroordeling.
   ...»
   Mariska Wijnbelt Officier van Justitite Den Bosch Belast met bestrijding mensenhandel Bron: BN de Stem 21/06/2012
  • Anonieme melders gaven in het afgelopen jaar 15.000 waardevolle tips over gedwongen prostitutie door. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van 2011 en een record sinds de oprichting van M. in 2002. 89% van de meldingen is bruikbaar. Tot nu toe zijn er mede op basis van de M.-meldingen 1.619 verdachten aangehouden. ...»
   Meld Misdaad Anoniem Jaarcijfers 2012 Meldpunt gedwongen prostitutie Bron: Meld Misdaad Anoniem 21/02/2013
 • Sekswerk verbieden lost criminaliteit niet op

  • Prostitutie verbieden werkt niet. Dat zie je aan Zweden, daar zijn de prostitutie en de mensenhandel bepaald niet verdwenen.
   Hendrik Wagenaar hoogleraar aan de universiteit van Sheffield Vergelijk prostitutiesector Nederland met andere landen Bron: Trouw 12/03/2013
  • Verbod maakt de prostitutie minder zichtbaar, groot verschil met Nederland. Of het mensenhandel tegengaat, is heel iets anders . Een verbod werkt in de hand dat veel prostituees illegaal gaan werken. Dan heb je er geen grip meer op en dan kan mensenhandel toenemen. Ondanks dat Zweden een verbod heeft op prostitutie is dat er natuurlijk wel. Er zijn alleen geen cijfers, dat maakt het moeilijk. ...»
   Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur Mensenhandel Bron: E
  • Kut is het, kut als prostitutiebezoek strafbaar wordt gesteld. Maar voor mij houdt het niet op. Ik heb zoveel meisjes leren kennen, dat het voor mij geen probleem zou zijn hen alsnog te bezoeken. De pooiers moeten worden aangepakt! ...»
   Gerrit Bloemen Hoerenloper/wandelaar Komt op voor rechten van prostituees Bron: EenVandaag 19/02/2013
  • Verbieden van prostitutie is absoluut geen oplossing: Een raampje aan de voorkant gaat dicht, maar een deur aan de achterkant open - zonder enig toezicht.
   'Morgan Fata' (pseudoniem) ex-slachtoffer gedwongen prostitutie Geeft voorlichting over mensenhandel Bron: Quote uit persoonlijk interview 27/03/2013
  • Mensenhandel en andere misstanden in bordelen en coffeeshops hebben een hoge prioriteit in Nederland. Het is daardoor veel zichtbaarder in andere landen, en dat maakt het makkelijk voor internationale waarnemers om kritiek te leveren en ons te degraderen op internationale ranglijsten. ...»
   Bas de Visser van CoMensha Meldpunt slachtoffers mensenhandel beleidsadviseur Bron: Quote persoonlijk interview 24/05/2011
 • Legalisering van prostitutie is goed, want sekswerk is een keuze

  • Mensen willen niet geloven dat er prostituees zijn die het werk leuk vinden. Maar als je het alleen voor het grote geld zou doen, houd je het niet lang vol.
   Anonieme prostituee EenVandaag Mening sekswerkers over verbod Bron: EenVandaag 19/02/2013
  • Ik werk met plezier als sekswerker. Hoerenlopers bestraffen is niet nodig, de vrouwenhandel zelf moet worden aangepakt. Veel Nederlandse vrouwen kunnen voor zichzelf opkomen. ...»
   Laura (26) Prostitutee Uit nieuwsgierigheid sekswerkers geworden Bron: EenVandaag 19/02/2013
  • Ja, er zijn meiden die vrijwillig in het beroep stappen. Toen ik zelf in het werk stapte en mocht kiezen tussen toiletpotten schrobben of in de prostitutie, was mijn keus snel gemaakt.
   Jacqueline ex-slachtoffers gedwongen prostitutie Viel in handen van loverboy Bron: Quote interview 27/03/2013
  • Roos Bachelier heeft een baan als salesmanager en stapt vrijwillig in de prostitutie waar ze met veel plezier als professional werkt in een dure nachtclub.
   Roos Bachelier (pseudoniem) Koos vrijwillig sekswerker te worden Bron: Beminnen als beroep 07/10/2010
  • Legalisering is de juiste methode om de sector te verbeteren. Er is niets mis met sekswerk. Als de regering bordelen blijft sluiten, lopen ze het risico hun goede reputatie te verliezen. We hebben te veel de nadruk gelegd om mensenhandel en moeten focussen op prostitutie als een gewoon beroep. Prostitutie is het oudste beroep ter wereld. De maatschappij moet accepteren dat er sekswerkers zijn. ...»
   Mariska Majoor Oprichter Prostitutie Informatie Centrum Werkte zelf jarenlang als prostituee Bron: Quote persoonlijk interview 24/05/2011
  • Op de Europalaan In Utrecht staan vrouwen avonden in de kou langs de weg om geld te verdienen. Hiervoor kiezen de meeste dames zelf. Zij hebben dit geld blijkbaar nodig. Alle negatieve publiciteit en de discussies in de politiek zorgt ervoor dat de klanten wegblijven, terwijl ook bij hen de crisis al is toegeslagen. ...»
   Anoniem hulpverlener Maatschappelijk werker prostitutie Werkt op Zandpad in Utrecht Bron: Quote uit persoonlijk interview 29/03/2013
 • Registratie prostituees en andere maatregelen

  • Kabinet brengt minimumleeftijd prostituees naar 21 jaar en wil een registratieplicht voor prostituees om mensenhandel tegen te gaan.
   Ivo Opstelten Minister van Veiligheid en Justitie Bron: RTL Nieuws 08/03/2013
  • Eis dat de minister hotels gaat aanpakken waar veel prostitutie plaatsvindt. Er moet beter worden gecontroleerd en het personeel moet beter leren signalen van prostitutie te herkennen. Ook moet er beter worden gecommuniceerd met klanten, via bijvoorbeeld een site als hookers.nl. ...»
   PvdA Politieke partij Bron: RTL Nieuws 27/03/2013
  • Er moet een keurmerk voor klanten komen, alleen schone, betalende en veilige klanten mogen betaalseks afnemen.
   Jongere over aanpak mensenhandel Facebookgroep 'Aanpak Mensenhandel, onderzoek daderschap en klantengedrag' Bron: Facebook 09/03/2013
  • Alle Haagse raamprostitutie in één gebouw vlak langs het spoor van het Centraal Station aan de rand van de Rivierenbuurt. Zo kan het toezicht worden verbeterd - criminaliteit kunnen we nooit helemaal uitbannen. Voorwaarde daarvoor is dat er een GGD-post zit en dat de politie daar ook bureau houdt. "Want er zijn drie zaken heel belangrijk: dat de vrouwen veilig zijn, het toezicht goed is en er geen overlast is voor de buurt." ...»
   Marieke Bolle PvdA-raadslid Den Haag Bron: Omroep West 27/02/2013
  • Met een campagne in de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie richten het ministerie van Veiligheid en Justitie en Meld Misdaad Anoniem (M.) zich op bezoekers van sekssites. De bezoekers worden verleid te klikken op een filmpje dat lijkt te draaien om een striptease, maar al snel de keerzijde van prostitutie laat zien. ...»
   Meld Misdaad Anoniem Campagne tegen gedwongen sekswerk Bron: Meld Misdaad Anoniem 13/06/2012
  • Het moet verplicht wordt dat dames zich kunnen uiten in Engels, Duits of Nederlands. Dit is momenteel niet altijd het geval, wat bij ons alarmbellen doet rinkelen.
   Anoniem hulpverlener Maatschappelijk werker prostitutie Werkt op Zandpad in Utrecht Bron: Quote persoonlijk interview 29/04/2013
 • Straffen voor mensenhandelaren omhoog, toezicht strenger

  • Dat de prostitutiesteden politiek en bestuurlijk hun verantwoordelijkheid nemen is toe te juichen. Maar hun aanpak is per definitie versnipperd en dus gebrekkig. Een lokale vergunningsplicht dreef de Amsterdamse escortbedrijven eerder al naar de voorsteden: het effect was nul. De Utrechtse registratieplicht verergerde vervolgens problemen met mensenhandel in Brabant. Onwillekeurig dringt zich hier de term 'waterbedeffect' op, vaker van toepassing bij handhavingsproblemen. Ook buiten Utrecht en Amsterdam bestaat prostitutie, die uit de hand loopt. ...»
   NRC Handelsblad Anoniem Bron: NRC Handelsblad 28/02/2013
  • Dat de politiek de problemen in seksindustrie erkent en ermee aan de slag gaat, is heel goed. Maar wat er nodig is, is goede wetgeving. Zonder heldere regels neemt niemand verantwoordelijk en blijven we het excuus gebruiken dat alles toch via de achterdeuren van de bordelen gebeurt en we daar niets aan kunnen doen. ...»
   Linda Futa - Van Goch Ervaringsdeskundige gedwongen prostitute Stichting Open Ogen Bron: Quote uit persoonlijk interview 27/03/2013
  • Er moet goed gelet worden op veiligheid van de sekswerker: Waar kunnen ze zich melden en is dat wel veilig. De prostituees die ik heb gesproken zijn te bang om hun organisaties, hun pooier te verlinken. Dat blijft een probleem. ...»
   CDA Woordvoerder CDA Debat Kamer over wetsvoorstel prostitutie Bron: Debat Tweede Kamer 27/03/2013
  • Ik denk dat de minimumleeftijd voor een prostituee zelfs naar 23 jaar moet. Meisjes staan sterker in hun schoenen en maken bewust keuzes.
   'Jacqueline' ex-slachtoffer gedwongen prostitutie Viel in handen van loverboy Bron: Quote persoonlijk interview 27/03/2013
  • Voor slachtoffers van mensenhandel die illegaal in Nederland zijn, bestaat de B9-regeling die ruimte geeft aan het slachtoffer aangifte te doen (o.a. 3 mnd verblijftijd) en dus niet direct wordt uitgezet als ze zich bij de politie meldt. Veel illegale prostituees maken geen gebruik van de B9-regeling omdat de straffen voor mensenhandel te laag zijn of er niet voldoende bewijs is tegen daders. De vrouw voelt zich daardoor nóg onveiliger als ze uitbuiting melden. ...»
   Anoniem hulpverlener Maatschappelijk werker prostituees Werkt op Zandpad in Utrecht Bron: Quote persoonlijk interview/link naar B9-regeling 29/03/2013
 • Door legalisering is er meer criminaliteit

  • In landen waar prostitutie gelegaliseerd is help je mensenhandelaren in feite op weg. Wat je ziet in Nederland is een centrum van gelegaliseerd sekswerk, maar daaromheen een gigantisch netwerk van illegale prostitutie dat binnen het circuit, maar vooral daarbuiten plaatsvindt.

   Vertaling van: When you have countries like the Netherlands that have legalized prostitution, what you have done is given the traffickers a great gift. What you have in those countries is a core centre of legalized prostitution and then an enormous ring of illegal prostitution and trafficking that takes place both inside the legal trafficking and outside of it.
   ...»
   Norma Ramos Coalition against Trafficking in Women Bron: CATW 27/10/2010
  • Er lijkt naar boven te zijn gekomen dat landen als Duitsland en Nederland die dit model van gelegaliseerde prostitutie een hogere intensiteit mensenhandel kennen dan andere landen.
   Eric Neumayer Hoogleraar omgeving en ontwikkeling London School of Economics Bron: London School of Economics 09/01/2013
  • Een Roemeens meisje stond voor het raam. Ze stond te trillen. De politie nam haar mee naar een veilige omgeving om te praten. Ze was 18, sprak geen woord Nederlands of Engels, maar stond keurig ingeschreven. De politie vroeg het meisje: wil je dit? Ze antwoordde ja. Het enige wat erop zat was haar terugbrengen naar het raam. Ons beleid werkt niet. ...»
   Marijke Bakker Hulpverlener in prostitutie Bron: Algemeen Dagblad 21/02/2013
  • Als ik de rosse buurt in Amsterdam bezoek, krijg ik het gevoel naar de jaren 40 of 50 terug te reizen. Bij legalisering koop je seks alsof je een jas koopt. Maar prostitutie is er om gevonden te worden, door kopers. Overal waar kopers ze kunnen vinden, kan de politie dat ook. Het is niet moeilijk om mensenhandel en prostitutie te vinden als de politie dat wil. ...»
   Kajsa Wahlberg Rapporteur mensenhandel Zweden Verbod sekswerk Zweden Bron: EenVandaag 19/02/2013
  • Legalisering is een flop. De vrouwenhandel is gestegen en de legalisering hielp bij verdere pervertering van de seksuele moraal.
   Evelien Tonkens columnist Volkskrant Bron: De Volkskrant 02/11/2011
 • Hoerenlopers straffen volgens Zweeds model

  • We vinden dat hoerenlopers gestraft moeten worden als die zich ervan bewust zijn dat de prostituee slachtoffer is van mensenhandel. De klant is ook verantwoordelijk voor hoe er met de meisjes wordt omgegaan. Het Zweedse model zegt: Zonder vraag geen aanbod, zonder aanbod geen mensenhandel. ...»
   Gert-Jan Segers Kamerlid ChristenUnie Onderzocht Zweeds model verbod prostitutie Bron: RTL Nieuws/Schone Schijn 27/03/2013
  • Ik overweeg de ideologie van de Zweden om sekswerk te verbieden. Elke dag proberen wij mondige prostituees te make en ze uit te laten stappen als we vermoeden dat er dwang in het spel is. Misschien moet je in de kern willen dat vrouwen dit niet doen. Prostitutie is uitbuiting en het past niet in het streven naar seksegelijkheid. De Zweden zeggen: Waar geen vraag, is geen markt. Wereld zonder prostitutie, noem het maar naïef, maar het is wel strijdbaar. ...»
   Myrthe Hilkens Tweede Kamerlid PvdA Ziet iets in Zweeds model dat sekswerk verbiedt Bron: Debat Tweede Kamer/Schone Schijn 27/03/2013
  • Als je slagkracht wil hebben, moet je de klant strafbaar stellen. Als je weet als klant, of als je het kan vermoeden dat een meisje wordt uitgebuit en je toch met haar naar bed gaat, dan ben je net zo’n schurk als de mensenhandelaar. Er bestaat geen recht op hoerenlopen. ...»
   Henk Wenson Expert mensenhandel Onderzoekt prostitutie Europa Bron: Schone Schijn: prostitutie in Europa 27/03/2013
 • Hoerenlopers straffen is symboolpolitiek

  • Hoerenlopers boeten voor het bezoeken van gedwongen prostituees helpt niet: grote kans dat ze tranen interpreteren als tranen van genot en blauwe plekken niet zien in het donker. Pooiers, die moeten worden aangepakt. ...»
   'Morgan Fata' (pseudoniem) Ex-slachtoffer gedwongen prostitutie Werd jaren geprostitueerd Bron: Quote uit persoonlijk interview 27/03/2013
  • Strafbaarstelling hoerenloper is een belachelijk staaltje paternalistische symboolwetgeving. De hoerenloper is onbezoldigd politieagent; de prostituee wordt uitgezet, de hoerenloper mag hopen dat hij niet in een van de weinige gevangenissen in ons land een straf wegens mensenhandel moet uitzitten en de echter uitbuiter wordt vermoedelijk de enige vrijbuiter. ...»
   Wicher Wedzinga voormalig raadsheer en universitair hoofddocent, strafrechtspecialist, columnist Crime site Bron: Crime site 27/03/2013
  • Dat Zweedse model waarbij de hoerenloper wordt bestraft; ik geloof er niet in. Je moet de mensen handelaren aanpakken. Het hoort bij het straatbeeld. Prostitutie bestaat al eeuwen. Ik ben er wel voor om klanten te verplichten om de vergunning van de prostituee te controleren ...»
   Marja ter Horst Zorgcoördinator mensenhandel Zag va. 1998 mensenhandel sekswerk overnemen Bron: Dagblad van het Noorden 26/02/2013
  • Het is voor de wandelaars helaas moeilijk te herkennen of ze gedwongen werken. Ik ga alleen bij meisjes naar binnen die vrolijk kijken. Ik vraag altijd aan haar of ze voor zichzelf werkt of gedwongen wordt. Ze hebben altijd een mooi verhaal dat ze sparen tot n bepaald bedrag en dan in eigen land wat willen opbouwen. Het klinkt altijd geloofwaardig. ...»
   'Barbarian 1964' Wandelaar/hoerenloper Post op forum hookers.nl Bron: Hookers.nl 09/08/2012
  • Om de prostitueebezoeker strafbaar te gaan stellen, vind ik kortweg belachelijk! Het is een legaal beroep en deze maatregel treft de vrijwillige prostituees meer dan de gedwongen. Gedwongen prostitutie zal dan alleen verplaatsen naar een flatje drie hoog achter, waardoor er nog veel minder zicht op zal zijn ...»
   Anoniem hulpverlener Maatschappelijk werker prostituees Werkt op Zandpad Utrecht Bron: Quote uit persoonlijk interview 29/03/2013
 • Acties om seksstraten schoon te vegen van misstanden, hebben weinig opgeleverd

  • De registratie van prostituees, zoals ze nu in Utrecht doen, geeft wat zicht op wie er werken, maar heeft alle bekende nadelen van registratie. Als er al signalen zijn van mensenhandel, wordt de sekswerker toch geregisteerd. Dan geeft de overheid in principe goedkeuring aan dubieuze praktijken. Bovendien zijn de praktijken vervuild, door het verloop weet je na een jaar al niet meer wie er werken. ...»
   Hendrik Wagenaar Bestuurskundige aan de universiteit van Sheffield Vergeleek prostitutiecircuit Nederland met andere landen Bron: Artikel in Trouw 12/03/2013
  • Project 1012 wordt in 2009 gestart en moet de misstanden op de Wallen bestrijden. 186 ramen moeten dicht op de Amsterdamse Wallen, dat is in januari 2013 pas met de helft gelukt - de gemeente heeft niet genoeg geld om de panden op te kopen.
   Nieuwsuur/onderzoekbureaus Onderzoek naar haalbaarheid project Bron: Nieuwsuur 13/01/2013
  • Project 1012 in Amsterdam heeft veel gekost maar weinig opgeleverd. Er zijn weinig panden opgekocht, huurprijzen zijn gestegen en vrouwen verdwijnen in de onveilige escortbranche en het illegale circuit, waar controle veel moeilijker is. Het streven kan beter worden gericht op het aanpakken van de criminaliteit. ...»
   Laurens Ivens Fractievoorzitter SP-Amsterdam Betoogt samen met socioloog Laurens Buijs Bron: De Volkskrant 23/05/2012
  • Voor de prostituees is het sluiten van bordelen minder gunstig omdat de huurprijzen omhoog schieten en de sekswerkers harder moet werken om hetzelfde te verdienen. De macht van de exploitant lijkt door
   het geringere aantal ramen te zijn vergroot ten koste van de positie van de prostituee.
   ...»
   Bureau Beke Rapport Vulnerable Profession Onderzoek naar aanpak mensenhandel Nederland Bron: Vulnerable Profession 10/03/2010
  • De aanpak van mensenhandel door kleinere en middelgrote gemeenten is gebrekkig. Vaak ontbreekt goede afstemming van maatregelen en goede uitwisseling van kennis over deze misdaad. Burgemeesters van grotere gemeenten moeten de leiding nemen om een goede regionale aanpak van mensenhandel mogelijk te maken. ...»
   Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur Mensenhandel Prostitutiemonitor Bron: Trouw/ANP 13/12/2012
 • Succesvolle aanpak criminaliteit in sekswerksector

  • De aanpak op het Zandpad in Utrecht heet zijn vruchten afgeworpen: er zijn geen prostituees onder de 21 jaar meer werkzaam op het Zandpad, de ketensamenwerking tussen de betrokken partijen is verbeterd en uit een op de acht gesprekken die de GG&GD heeft gevoerd, kwam de aanwijzing dat er mogelijk sprake is van mensenhandel. Ik ben hier blij mee. Wel is er nog een tekort aan opvangplekken voor vrouwen. ...»
   Bouchra Dibi PvdA-fractielid Utrecht Reactie op rapport Evaluatie breed maatregelenpakket barrière-vorming mensenhandel’ Bron: PvdA Utrecht 22/03/2013
  • Beleid werkt beter als het niet voortdurend onder het vergrootglas van de politiek ligt. Ook helpt het als sekswerkers zich beter organiseren, zodat ze een grote rol kunnen spelen bij het verbeteren van hun arbeidsomstandigheden. ...»
   Hendrik Wagenaar Hoogleraar universiteit Sheffield Vergelijk prostitutiesector Nederland met andere landen Bron: Trouw 12/03/2013
  • De politie doet regelmatig invallen in huizen, straten of massagesalons bij verdenking van mensenhandel en illegale prostitutie. Afgelopen jaren zijn tijdens dit soort acties al tientallen verdachten opgepakt. ...»
   Nationale Politie Acties tegen mensenhandel Bron: Diverse media
 • Het is een mythe dat prostitutie vrijwillig is

  • Ja, vrijwillige prostitutie bestaat niet. Als een vrouw niet gedwongen wordt gehoereerd, dan zal ze het enkel doen uit een bepaalde noodzaak, zoals financiële problemen of geen ander werk kunnen vinden.
   'Morgan' (pseudoniem) Werd gedwongen geprostitueerd Geeft voorlichting over gedwongen prostitueerd Bron: Quote uit persoonlijk interview 28/03/2013
  • Het overgrote deel werkt niet vrijwillig. Veel meisjes die ik heb gesproken zeggen in het eerste gesprek dat ze vrijwillig sekswerker zijn. Natuurlijk, uit angst. Maar veel vertellen na een aantal gesprekken, vertellen ze hun eigen verhaal. Sekswerk is geen gelijkwaardige transactie. Je verkoopt je lichaam, je integriteit. ...»
   Henk Werson Expert mensenhandel Onderzoek prostitutie in Europa Bron: Schone Schijn 27/03/2013
 • Ons model: sekswerk is legaal

  • In Nederland werd in 2000 de prostitutie gelegaliseerd om de misstanden in de sector aan te pakken. De sekswerker werkt zelfstandig, uitbuiting is strafbaar en de klant is consument.
   Evangelische omroep Documentaire Schone Schijn Feiten over prostitutie Bron: Schone Schijn: prostitutiebeleid in Europa 27/03/2013
  • Legalisering gaat gepaard met het instellen van regels en voorwaarden voor die toegestane vormen van prostitutie. Daarom wordt in die gevallen ook wel gesproken van ‘regulering’. Zulke voorwaarden kunnen betrekking hebben op vergunningen, registratie en verplichte gezondheidsonderzoeken. Bedrijven of sekswerkers zonder vergunning zijn dan strafbaar. ...»
   Wikipedia Online encyclopedie Bron: Wikpedia

reacties

reacties

reageer

poll