Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Journalism Studies

Mattermap door Myrthe van der Putten 10 september 2017

Waarom zijn er meer mannen dan vrouwen op de radio?

 • Zijn er weinig vrouwen achter de schermen bij de radio?

 • Willen radiostations meer vrouwen op de radio?

  • De NPO wil wel wat doen aan het aantal vrouwen op 3FM, blijkt uit een concept voor het Jaarplan voor 2018, in handen van NRC. Daarin is sprake van inclusiviteit: „Om de dj’s op de zender een betere afspiegeling te laten zijn van de doelgroep, besteden we aandacht aan de ontwikkeling van vrouwelijke presentatoren, met name doordeweeks en aan de culturele diversiteit in de dj-opleiding.” Voor Radio 2 wil NPO „minimaal één vrouwelijk dj-talent” ontwikkelen met „een plek in de toekomstige dagprogrammering” als doel. ...»
   NPO 3FM Bron: ‘Geef vrouwelijke dj’s meer kans op radio’ / www.nrc.nl / Peter van der Ploeg 26/06/2017
  • 'Wij willen wel vrouwen. Graag zelfs. Ik vind het jammer dat er zo weinig vrouwelijke dj's op de zender zijn. Het is een kwestie die ons al jaren bezighoudt.' Maar, voegt Toering eraan toe, 'ik geloof niet dat onze vrouwelijke luisteraars een vrouw missen. Ik heb er nog nooit één brief over gekregen.' ...»
   Kees Toering Zendermanager Radio 2 Bron: Te hooggestemd / www.volkskrant.nl / Mirjam Bosgraaf 23/03/2013
 • Zijn vrouwenstemmen irritanter dan mannenstemmen?

  • Hij zal het nog sterker vertellen: 'Uit onderzoek blijkt dat vrouwen liever een mannenstem dan een vrouwenstem op de radio horen. En dan hebben vrouwen ook nog eens de handicap dat een hoge of schelle stem irritant wordt gevonden. Je wordt als vrouwelijke dj meer gewaardeerd met een lage stem of een stem in het middenregister. Dat maakt de spoeling dunner.' ...»
   Kees Toering Zendermanager Radio 2 Bron: Te hooggestemd / www.volkskrant.nl / Mirjam Bosgraaf 23/03/2013
  • Hoe lager de stem, hoe betrouwbaarder. Dat is de vuistregel uit de stemwetenschap. Een mannenstem heeft dus meer autoriteit dan een vrouwenstem. Maar die aanname staat ter discussie. Muziek- en geluidsbureau Soundbase en onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen ontdekten dat vrouwenstemmen in commercials betrouwbaarder overkomen dan mannenstemmen. Tenminste, als ze iets 'sekseneutraals' aanprijzen, zoals een koffiezetapparaat. Dat 'robot'-vrouwenstemmen op websites, voicemails en gps-systemen meestal vrouwelijk zijn, duidt erop dat we vrouwenstemmen steeds betrouwbaarder vinden, schreef nieuwssite The Atlantic. 'Want we vertrouwen tegenwoordig meer op technologie dan op andere mensen.' ...»
   Mirjam Bosgraaf Redacteur de Volkskrant Bron: Te hooggestemd / www.volkskrant.nl / Mirjam Bosgraaf 23/03/2013
  • Terwijl ze bij de NPO druk aan het zoeken zijn, checken wij de wetenschappelijke literatuur. We kunnen geen onderzoek vinden waaruit zou blijken dat vrouwenstemmen irritanter worden gevonden dan mannenstemmen.

   Nu is dat ook moeilijk vast te stellen. Stemmen van volwassen mannen zijn gemiddeld bijna twee keer zo laag (ca. 130 Hz) als van volwassen vrouwen (ca. 220 Hz). Je kunt dus niet ‘blind’ onderzoeken of mannenstemmen aantrekkelijker zijn dan vrouwenstemmen, omdat je meestal hoort of er een man of vrouw aan het woord is. Daardoor kunnen vooroordelen over mannen en vrouwen je oordeel (al dan niet bewust) beïnvloeden. Wat ook meespeelt: als mensen gewend zijn aan mannelijke dj’s, als dat de norm is, dan kan een vrouw daartussen raar, want anders, klinken. Maar dat is voor zover bekend niet onderzocht.
   ...»
   Ellen de Bruin & Peter van der Ploeg Redacteuren NRC Bron: NRC checkt: ‘Vrouwenstemmen op de radio zijn irritant’ / www.nrc.nl / Ellen de Bruin & Peter van der Ploeg 29/06/2017
 • Waarom zijn er meer mannen dan vrouwen op de radio?

  • Hoofd Radio bij de NPO Jurre Bosman reageert veel genuanceerder. Hij zei tegen Tijs van den Brink bij Dit Is De Dag Radio: ,,Er zijn minder vrouwen geïnteresseerd om een grote mond op te zetten, om over muziek te praten.” Ik denk dat het probleem eerder is dat ze niet gehoord worden omdat die mannetjes altijd vooraan staan te schreeuwen. Dan denken de vrouwen: O, nou ja, je zal het wel beter weten. Vrouwen zijn soms veel te bescheiden, dat is een rol die ze in de opvoeding vaak krijgen aangemeten. ...»
   Jurre Bosman Hoofd Radio NPO Bron: Tijd voor meer vrouwen op de radio / www.ad.nl / Vincent Bijlo 30/06/2017
  • Één keer zoeken op google levert tientallen antwoorden op deze vraag op. Het eerste en meestgebruikte antwoord: dj’en is nou eenmaal een jongensberoep. Vrouwen zitten niet op zolder met cassettebandjes en microfoons te klooien, die spelen met poppen. Of, zoals Radio 2-dj Sander de Heer in een interview met de Volkskrant zei: ‘DJ is een nerdy beroep… heel technisch. Meisjes doen dat gewoon niet.’ ...»
   Sander de Heer DJ NPO Radio 2 Bron: 'Dj’en is nou eenmaal een jongensberoep' / www.vn.nl / Aafke Romeijn 23/03/2013
  • Volgens de zendermanager is er een nog belangrijkere reden voor de vrouwloosheid op Radio 2: dj/radiopresentator 'is nou eenmaal een echt jongensberoep, altijd al geweest'. Toering: 'In de zeventien jaar dat ik als zendermanager bij Radio 2 werk, heb ik sterk de indruk gekregen dat de meeste vrouwen er geen belangstelling voor hebben. We zijn in eerste instantie natuurlijk een muziekzender. Op Radio 1 hoor je veel meer vrouwelijke presentatoren. Maar als het om muziek gaat... Kijk naar het gebrek aan vrouwelijke dj's op 538 en Veronica. Er zijn nauwelijks vrouwen met een passie voor muziekfeitjes en hitlijsten. Tenminste, ik ben ze zelden tegengekomen. En bij ons moet je die liefde voor de muziek bij elke plaat uitstralen.' ...»
   Kees Toering Zendermanager Radio 2 Bron: Te hooggestemd / www.volkskrant.nl / Mirjam Boskamp 23/03/2013
  • “Er zijn, met uitzondering van bijvoorbeeld Radio 1, weinig vrouwen op de radio. Dat onderschrijf ik volledig. Maar er zijn ook onderdelen van de discussie waar ik het niet mee eens ben. De NPO is hier wel degelijk al heel lang mee bezig en stimuleert de aanwas van vrouwelijke dj’s enorm. Zelf heb ik me nooit tegengewerkt gevoeld; ben juist altijd gesteund. En ik roep altijd: kwaliteit boven sekse. Ik zit daar niet omdat ik vrouw ben, maar omdat ik iets goed doe. Het zou heel jammer, en onterecht, zijn als mensen nu zeggen: ‘Tja, het moest een vrouw zijn.’ Wat ik verder graag uitdraag is: ‘Meisjes, dit kunnen jullie ook!’ Het probleem zit er niet zozeer in dat vrouwen niet op de radio mógen, maar meer dat het voor vrouwen zelf minder snel een keuze is. Als dj dan, want achter de schermen zijn ze er wel degelijk. Gelukkig!” ...»
   Annemieke Schollaardt DJ NPO Radio 2 Bron: Ik zit daar niet omdat ik een vrouw ben / www.vrouw.nl / Tanja Spaander 15/09/2017
  • Een andere verklaring voor de gebrekkige doorstroom die vaak geopperd wordt, is dat vrouwen minder ambities hebben dan mannen (zie ook Van Doorne-Huiskes, 2010). Volgens sommigen zouden vrouwen gemiddeld minder ambities hebben, terwijl anderen stellen dat de ambities verge- lijkbaar zijn, maar dat met name de ambities van vrouwen met kinderen minder gezien worden door leidinggevenden (King, 2007). ...»
   Bleijenbergh, I.; van Engen, Marloes; Schulte, L.; Blonk, E. Tilburg University Bron: Vrouwen naar de top. Van multimethode-onderzoek naar aangrijpingspunten / www.pure.vt.nl / Bleijenbergh, I.; van Engen, Marloes; Schulte, L.; Blonk, E. 01/01/2010

reacties

reacties

reageer

poll