Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

geen titel

Mattermap door Lotte Bouw 07 juni 2018

Het verbod op gratis plastic tasjes in de supermarkt.

 • Argument Lotte

  • Verbod op gratis plastic tasjes in de winkel werkt
   Het verbod op een gratis plastic tasje in de winkel is een succes, blijkt uit nieuw onderzoek. Het overgrote deel van de consumenten neemt nu zelf ee
   n tas mee.

   Edwin van der Aa 23-05-16, 21:19 Laatste update: 24-05-16, 09:43
   76
   1
   0 Reacties
   Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari

   Majka van Doorn, onderzoekster
   Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen inmiddels aan de kassa hooguit een paar dubbeltjes voor een zakje om hun boodschappen in te doen.

   En die maatregel, ingevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma, werkt. Uit een groot onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag verschijnen, komt naar voren dat 90 procent van de Nederlanders inmiddels op de hoogte is van het verbod op gratis plastic tasjes. Ruim 8 op de 10 Nederlanders nemen nu zelf een zakje mee voor hun aankopen en tweederde betaalt zelden of nooit voor een plastic tasje.

   Tot de introductie van de maatregel gingen er bij aankopen jaarlijks zo'n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank. Dat kwam neer op meer dan 170 stuks per consument. ,,Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari," constateert onderzoekster Majka van Doorn (consultant SAMR). ,,Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, ze beseffen de impact. En betalen voor een tasje doen we niet snel, we zijn toch een beetje gierig volkje."
   ...»
   1e voorargument Bron: AD
  • DUURZAME ALTERNATIEVEN VOOR DE PLASTIC BOODSCHAPPENTAS
   HOME BLOG LIFESTYLE DUURZAME ALTERNATIEVEN VOOR DE PLASTIC BOODSCHAPPENTAS
   September 12, 2017
   Categorieën: Lifestyle
   De laatste jaren worden
   wij als maatschappij steeds milieubewuster. Milieubewust leven gaat niet alleen om de grote keuzes die je maakt, maar vooral om de kleine, alledaagse dingen die je doet. Het afval scheiden, met de fiets naar het werk in plaats van de auto pakken, kiezen voor ecologische schoonmaakmiddelen of zoveel mogelijk biologisch en seizoensgebonden eten. Maar waar je misschien minder snel aan denkt, is hoe je je boodschappen van de winkel naar huis vervoert; de boodschappentas.

   Toch is deze een behoorlijke milieuvervuiler. Naar schatting worden er wereldwijd per dag tussen de één en vijfhonderd biljoen plastic tasjes gebruikt. Deze tasjes worden over het algemeen niet gerecycled en belanden op de stortplaats. Met een afbreektijd van honderden jaren niet bepaald milieuvriendelijk. Sinds 2016 heeft Nederland daarom een verbod op gratis plastic tasjes in de detailhandel. In de apotheek, de kledingwinkel en ook in de supermarkt krijg je geen gratis tas meer mee. Dat is misschien wel mooi voor het milieu, maar voor ons, de consument, niet altijd even handig handig. Voortaan moeten wij dus maar goed voorbereid de deur uit gaan, maar hoe? Niet met een eigen plastic tas. Hieronder vind je vier opties om de traditionele plastic draagtas te vervangen.

   Duurzaam boodschappen

   1. De rugzak
   De rugzak is terug van weggeweest. Was de rugzak vroeger hopeloos oubollig, tegenwoordig is hij weer helemaal in. Een rugzak is een stuk beter voor je rug en schouders dan een handtas. Daarnaast voelt de draaglast, door de goede verdeling van het gewicht over de gehele rug, een stuk lichter. Ook kun je er makkelijk mee op de fiets en je handen blijven vrij om makkelijk je huissleutels te pakken. Daarbij komt de rugzak van vandaag in allerlei vormen en maten, zoals sportief, voor ultiem comfort, retro, gemaakt uit canvas met leren details of modieus helemaal uit leer.

   2. De jute shopper
   Jute is één van de meest milieuvriendelijke stoffen waarvan je een tas kunt maken. In tegenstelling tot plastic is jute een natuurlijk product en daardoor 100% biologisch afbreekbaar. Daarnaast is jute ontzettend sterk, dus gaat de tas lang mee. Milieuvriendelijk en gaat lang mee, dubbel duurzaam dus! De jute shopper kun je tegenwoordig in alle grote supermarkten kopen, een prima optie. Maar wil je ervoor zorgen dat je die tas nooit vergeet wanneer je de deur uit gaat, maak er dan iets bijzonders van. Laat een jute tas bedrukken met een mooie print, tekst of logo. Kijk op Maxilia voor alle opties.

   3. Goede oude fietstassen, of een hip kratje
   De fietstas, misschien niet zo hip, maar wel ontzettend praktisch. Met fietstassen hoef je zelf niets te dragen, dus kun je lekker veel kopen in één keer. Daarnaast zijn fietstassen waterproof en zo bescherm je jouw boodschappen tegen de regen. Liever geen fietstas achterop? Niet gevreesd, je kunt ook een kratje voorop de fiets nemen. Doe je boodschappen daar direct in of plaats een shopper in het kratje.
   ...»
   2e voor argument Bron: ecomarkt
 • Argument Annelot

  • PLASTIC TASJES GOUDMIJN VOOR SUPERMARKTEN
   DINSDAG 3 MAART, 2015 20 REACTIES
   HETKANWEL
   Plastic Tasjes vervuilen milieu. Foto: Tim Parkinson, Flickr
   Nooit meer plastic tasjes. Foto: Tim Parkinson, Flick
   r
   Vanaf 1 januari worden gratis plastic tasjes in Nederland verboden. Zal het helpen de plastic soep tegen te gaan of is het slechts een goudmijn voor supermarkten? Een kleine berekening maakt duidelijk dat supermarkten gigantisch veel verdienen op de verkoop van plastic tasjes.
   Perverse prikkel supermarkt

   Vorig jaar besteedde het KRO programma De Rekenkamer aandacht aan de kosten van de plastic tas. De resultaten waren verrassend: Plastic tasjes bleken bij uitstek dé goudmijn voor de supermarkten. Een plastic tas bij een gemiddelde supermarkt kost toch al gauw 25 eurocent. Dit lijkt goedkoop, maar meer dan de helft van dit bedrag, circa 13 eurocent, blijkt pure winst voor de grootgrutter. In Nederland worden jaarlijks ruim 360 miljoen plastic tasjes verkocht door supermarkten. 360 miljoen maal 13 cent betekent een winst op plastic tasjes van 47 miljoen euro per jaar.

   Tassen geniale reclame supermarkt
   Plastic tassen zijn win-win voor de supermarkt. Niet alleen wordt er geld aan verdiend, ook levert het fikse reclame op. De Rekenkamer schat dat elke tas goed is voor 75 klantencontacten. Het is reclame waar de consument zelf voor betaalt: gratis reclame voor de supermarkt dus!

   Kijktip: Mini-docu over de levenscyclus van de vervuilende plastic tas

   Verbod plastic tasjes
   Het is de vraag wat het verbod op gratis plastic tasjes in Nederland gaat veranderen voor de supermarkt, de consument en de hoeveelheid plastic afval. Europa wil het gebruik van gratis plastic tasjes al geruime tijd beperken, Frankrijk ging ons voor met een verbod. Gaat het verbod de consument bewuster maken van het gebruik van plastic of wordt het alleen maar een extra winstmechanisme voor de winkeliers?

   Opbrengst plastic tasjes naar oplossen probleem

   Op dit moment gaat de opbrengst van de verkoop van de plastic tasjes naar de supermarkten. Zou het niet beter zijn als wij, als consument, bepleiten dat het geld van de plastic tasjes ook daadwerkelijk naar het oplossen van het plasticprobleem gaat? We horen graag jullie mening: discussieer mee op onze facebookpagina.

   Dit artikel maakt onderdeel uit van het dossier Consuminderen
   ...»
   1e tegen argument Bron: hetkanwel.net
  • We worden overspoeld met plastic, maar daar kun je zelf iets tegen doen
   1
   659
   0
   We worden overspoeld met plastic, maar daar kun je zelf iets tegen doen
   De Plastic Attack in de Albert Heijn in Groninge
   n. © Lotte-Marijn Millar
   Een plastic zak om een tros bananen of een doos koekjes waarvan elk koekje afzonderlijk verpakt is. Jaarlijks produceren we bijna 500 kilo afval per persoon. Tijd dat dit verandert, vinden de initiatiefnemers van de zogenoemde Plastic Attacks.

   Morgen is het Earth Day en om dat te 'vieren' worden er op diverse plekken in het land 'Plastic Attacks' gehouden. Groepen mensen spreken af in supermarkten om ter plekke hun vers gekochte boodschappen van plastic te ontdoen en zo aandacht te vragen voor het plastic probleem.

   "Ik heb niets tegen plastic", zegt Hugo Brouwer (42), die afgelopen weken meerdere Plastic Attacks in Groningen organiseerde. "Sterker nog: ik vind het een fantastisch product. Maar ik ben wel tegen single used plastic: kunststof dat na een keer gebruiken in de afvalbak belandt."

   500 kilo per persoon
   Want het plasticafvalprobleem is groot. De plasticsoep in de oceanen dijt steeds verder uit. Jaarlijks produceren we volgens MilieuCentraal bijna 500 kilo afval per persoon. En in 2017 gooiden we volgens cijfers van CE Delft zo'n 900 miljoen plastic flesjes weg. En dat is onnodig, zegt Hugo, die geïnspireerd raakte door een filmpje van een Plastic Attack in Bristol. "Gemak dient de mens, maar het is een kleine moeite om met een eigen tasje naar de supermarkt te gaan. En waarom hervullen we de flessen afwasmiddel niet gewoon? Plastic is nagenoeg onslijtbaar."

   Rosa Leijdekkers (37) is een van de organisatoren van de Plastic Attack morgen bij de Albert Heijn achter de Dam in Amsterdam. Met haar platform Trashdating probeert ze mensen door middel van het opruimen van afval te verbinden. "We organiseren opruimwandelingen", vertelt ze. "En binnenkort organiseer ik een Trashlesstival, waar we onder meer kunst maken met afval en een documentaire over een albatros laten zien, die afval aanziet voor voedsel."

   Morgen komt ze met ongeveer honderd anderen bijeen bij het standbeeld op de Dam om vervolgens en masse naar de Albert Heijn te trekken. "We laten de verpakkingen in winkelwagentjes achter en plaatsen er berichten bij over de gevolgen van plastic. Niet te schokkend, maar wel teksten die onze boodschap overbrengen."


   Rosa (rechts) tijdens een van haar afvalopruimacties.
   Lieve acties
   Volgens Hugo wordt met de Plastic Attacks op een lieve, sympathieke manier aandacht voor het probleem gevraagd. "Daarmee bereik je veel meer. Als wij als bewoners van deze planeet willen dat er verandering komt, moeten we het initiatief nemen en het anders gaan aanpakken."   Tijdens zijn Plastic Attacks in een Jumbo, Lidl en Albert Heijn in Groningen hebben ze zo'n 600 mensen aangesproken en ook de managers van de supermarkten gesproken. "Als steeds meer klanten aangeven dat ze minder plastic willen, dan komt er ook minder plastic", zegt Hugo. "Fabrikanten hebben supermarkten vaak als enige of grootste klant. Als supermarkteigenaren, gestuurd door de wens van klanten, aangeven dat ze minder verpakkingen willen, dan gaan fabrikanten daarvoor zorgen."

   Momentum
   Volgens Hugo, die in het dagelijks leven leraar op een Vrije School in Groningen is, is dit hét moment om door middel van plastic attacks aandacht te vragen voor de afvalberg. "Mensen stappen steeds meer over op groene stroom, 5 tot 7 procent van het supermarktaanbod is nu al biologisch. Tien jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar inmiddels worden consumenten steeds milieubewuster."

   Dat is ook iets wat Rosa merkt. "Mensen voelen zich echt ongemakkelijk bij de hoeveelheid verpakkingen. Om mij heen merk ik dat steeds meer mensen afval opruimen op straat. Nu ik de consequenties weet, kan ik afval dat ik zie ook niet meer zomaar laten liggen. Dan denk ik: straks belandt het in de maag van een vogel. Met kleine initiatieven kun je echt een verschil maken."
   ...»
   2e tegen argument Bron: rtlnieuws.nl
 • Weerlegging voorargumenten

  • ‘Plastic zakjes zijn milieuvriendelijker dan papieren zakjes’
   DOOR GERARD DRIEHUIS 10 SEPTEMBER, 2017 // 7:38
   TWEETSHARESHARE+
   We willen zo graag goed doen voor het milieu, maar o, wat is het ingewikk
   eld. Neem de plastic zakjes waar je je appels in moet stoppen bij de groenteman. Schande, zegt de ware milieufreak. Dat moet papier worden.
   Of niet?
   Nee. Plastic is beter dan papier, zeggen de gezamenlijke Belgische supermarkten. En ze lijken de wetenschap aan hun zijde te hebben. Uit een TNO-vergelijking blijkt dat de grootste vervuilers bij middelgrote tassen de katoenen en juten zakken zijn, gevolgd door papier. En dan komt pas plastic. Katoen wordt gemaakt van planten die veel water en energie vragen bij de teelt. Bij kleinere zakjes, waarin je groenten en fruit stopt en die je maar eenmaal gebruikt, scoort papier het slechtste, gevolgd door bioplastic. Het vaak gebruikte HDPE plastic presteert het beste.

   Maar dat is niet het hele verhaal. Het gaat alleen over de productie. Bij plastic is een belangrijk probleem dat het heel lang duurt voor het is afgebroken en dat het dus in het milieu terecht komt, als het niet wordt ingezameld. Dat maakt plastic een slechte keus. Maar daar wordt de productie van papieren zakjes niet beter van.

   Conclusie volgens De Standaard: dat de productie van papier vervuilender is dan die van plastic, wordt door verschillende studies bevestigd. Maar het is niet duidelijk of dat opweegt tegen de schade die plastic als zwerfafval aanricht in het milieu. Herbruikbare tassen zijn de beste optie.
   ...»
   2e weerlegging Bron: welingelichtekringen.nl
  • Nederland behoort tot top acht in recyclen
   GROEN
   Redactie– 18:43, 10 maart 2016


   Verwerking glasberg van de feestdagen. © anp
   Het recyclen van afval? Nederland doet het zo slecht nog niet. Dat blijkt
   uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) die datajournalist Niall McCarthy op een rij heeft gezet. Nederland neemt van de 34 Oesolanden de achtste positie in als het gaat om welk land zijn afval het best weet te recyclen.
   U krijgt 5 artikelen van Trouw cadeau. Dit is nummer 1 .
   Onbeperkt onze artikelen lezen? Digitaal Basis € 2.50 per week.

   Duitsland staat in de lijst op de eerste plaats. De Duitsers slaagden er volgens de Oesocijfers uit 2013 in maar liefst 65 procent van hun afval te recyclen. Nederland hergebruikt de helft van al het afval.

   Onderaan staat Nieuw-Zeeland, waar ze bleven steken op nul procent. Onzin, zeggen de Nieuw-Zeelanders zelf. De Oeso heeft ze niet in de gelegenheid gesteld de juiste gegevens te aan te leveren. Andere westerse landen die niet goed scoren zijn de Verenigde Staten, Griekenland, Canada, Spanje en Portugal.

   Recycle-successen
   De Zuid-Koreanen nemen met het hergebruiken van 59 procent van hun afval de tweede positie in. Ook de Belgen doen het met 55 procent niet verkeerd. Onze zuiderburen staan daarmee op een vijfde plaats, drie plaatsen boven Nederland. De derde en vierde plaats worden ingenomen door Slovenië en Oostenrijk. En ook Zwitserland en Zweden scoren net iets beter dan Nederland.

   Dat Nederland goed scoort op het gebied van recyclen, bleek een paar jaar geleden al. Toen toonde onderzoek van het Europees Milieuagentschap onder Europese landen aan dat er maar vijf Europese landen 50 procent of meer van hun afval weten te recyclen. De Oesocijfers die datajournalist Niall McCarthy gisteren op een rij zette, laten zien dat ons land ook buiten de Europese grenzen recycle-successen boekt.

   Dat heeft alles te maken met de jarenlange inzet die Nederland toont op het gebied van hergebruik. Vijftien jaar geleden was dat al 45 procent van onze afval. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren een aantal maatregelen getroffen om de afvalproductie terug te dringen en het recyclen te stimuleren. Denk aan de belasting die wordt geheven op afval, of bedrijven die verantwoordelijkheid over hun afvalproductie moeten afleggen.

   Afval
   Toch is het niet alleen maar koek en ei in de Nederlandse recycle-industrie. Nederlanders produceren meer afval dan de gemiddelde Europeaan. Die Europeaan zit gemiddeld rond de 481 kilo huisvuil per jaar, terwijl de Nederlander al tien jaar rond of boven de 550 kilo zit.

   Opvallend genoeg klagen inzamelaars en afvalbedrijven de laatste tijd juist eveneens over de overvloed aan ingezameld plastic, meldde de NOS zondag. Door de lage olieprijs - olie is een van de belangrijkste grondstoffen voor het maken van plastic - kiezen producenten de laatste tijd liever voor nieuw plastic dan voor gebruikte plastic flessen. Inzamelaars en afvalbedrijven vrezen nu dat deze gebruikte flessen in de afvalverbrandingsinstallaties verdwijnen.
   ...»
   1e weerlegging Bron: trouw.nl
  • Zo langzaam als plastic vergaat, zo vlot verdwijnt het uit de winkels
   Aldi stopt als eerste grote supermarkt met verkoop plastic tassen

   Kruideniersketen Aldi doet de plastic tas in de ban: alleen de
   stevige shopper is volgend jaar nog verkrijgbaar. Hoe groot (of hoe klein) is deze overwinning voor het milieu?

   10 augustus 2017, 11:53

   Het logo van suprmarktketen Aldi Foto anp
   De strijd is nog lang niet gestreden, zegt Vera Dalm, directeur van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Ook al heeft Aldi donderdag aangekondigd de plastic tas in de ban te doen, de belangrijkste veldslag tegen plastic tassen vechten Nederlandse consumenten volgens Dalm uit in hun hoofd. 'Ze moeten het gebruik van eigen tassen in hun systeem krijgen. Als mensen eraan wennen altijd een tas mee te nemen bij het boodschappen doen, boeken we pas echt vooruitgang.'

   De maatregel van Aldi helpt consumenten volgens Dalm die mentale stap te maken. 'Alle supermarkten bieden nu een zogeheten shopper aan, een steviger tas waarvoor betaald moet worden, maar het zou beter zijn als een plastic draagtas nergens meer te krijgen is.'

   Zo langzaam als plastic vergaat, zo vlot verdwijnt het momenteel uit de winkels. Een kleine twee jaar geleden deelden kassamedewerkers in kleding- en andere winkels nog volop plastic draagtassen uit. Nu stopt Aldi als eerste grote supermarktketen zelfs met plastic tassen die niet gratis zijn: de klanten van de Aldi kunnen ze vanaf volgend jaar niet meer bij de kassa kopen, kondigde het supermarktbedrijf donderdag aan.

   De enige tassen die er straks nog hangen zijn de shoppers. Ze zijn steviger en groter, maar vooral: duurzamer, en vaker opnieuw te gebruiken. Door de wegwerptassen in de ban te doen wil Aldi bijdragen aan het verkleinen van de plasticafvalberg, aldus het concern.

   Aldi is tot nu toe de grootste keten die de plastic tas bij de kassa weghaalt, maar het is niet de enige supermarkt die inspeelt op een groeiende aversie tegen het milieuvervuilende plastic. Het kleinere Marqt begon in 2015 met de verkoop van een recyclebare tas: klanten kunnen hun oude Marqttas kosteloos inruilen voor een nieuwe. En de bezorgdienst van Jumbo vraagt zijn klanten om bij bezorging of het ophalen van online bestelde boodschappen oude Jumbotassen in te leveren.

   Hoe is de psyche te verleiden tot spaarzamer gebruik van plastic tassen? Statiegeld is een optie, zegt Rinske van Noortwijk, directeur van stichting Greenwish. Textielketen Zeeman heeft al een paar jaar zo'n systeem: inmiddels zijn er zestien miljoen statiegeldtassen in omloop met het Zeemanlogo. De Zeemantas kost een euro, maar levert ook een euro op bij het terugbrengen. 'Financiële stimuli werken,' zegt Van Noortwijk.

   En is het plastic niet te vervangen door een milieuvriendelijker alternatief? 30 procent van de winkeliers biedt een papieren in plaats van een plastic tas aan, volgens een onderzoek uit april. Dalm is er niet zo'n fan van. 'Het is lastig een papieren tas een tweede keer te gebruiken, ze zijn te kwetsbaar.' Om een papieren tas dezelfde draagkracht te geven als een plastic tas is veel meer materiaal nodig. Maar: 'papier is wel weer makkelijker te recyclen', zegt Dalm.

   Onverpakte vis
   Milieubeschermers die het gebruik van plastic willen terugdringen benadrukken dat de plastic tassen maar een deel van het probleem zijn. Zo zijn de dunne plastic tasjes voor bijvoorbeeld onverpakte vis op de markt of voor de appels op de groenteafdeling van de supermarkt nog gratis. Het argument voor de uitzondering is dat die dunne tasjes (0,015 millimeter dik) voedselverspilling tegengaan. Onverpakte vis kan lekken en niet iedereen kan een hele zak appels op.

   De dunne tasjes doen een hoop kwaad, zegt Van Noortwijk. 'Het plastic versnippert, de tasjes vallen uiteen. Ze komen in de voedselketen. Er zijn zelfs kleine stukjes plastic in bijen teruggevonden. Wat mij betreft gaan die tasjes de wereld uit.'

   Ook aan verpakkingsmateriaal in de supermarkt stoort Van Noortwijk zich. 'Het lijkt triviaal, maar neem de plastic etiketjes op fruit. Niemand haalt die eraf voor het schillen, dus komen die stickertjes op de bodem van de gft-bak terecht. Terwijl er legio afbreekbare alternatieven zijn.'

   Over afbreken gesproken: wat is er mis met plastic tassen als consumenten die eenvoudig kunnen scheiden en recyclen? Een heleboel, zegt Rob Buurman, directeur van het Recycling Netwerk, een coalitie van milieuorganisaties. 'Recyclen van plastic gaat nu eigenlijk slecht.' In 2013 werd slechts 19 procent van het ingezamelde plastic gerecycled en hergebruikt in nieuwe plastic producten. De rest komt als opvulmateriaal in andere producten terecht.


   Foto Marcel Wogram / de Volkskrant
   Hoe dat kan? 'In ons inzamelsysteem komen goede en slechte plasticstromen bij elkaar. Petflessen en shampooflacons belanden met flutplastic als pvc in één bak', zegt Buurman. Door die mix is het plastic moeilijk te gebruiken voor iets anders dan laagwaardige producten. Wie zijn plastic zakken wil scheiden, kan beter in België terecht, zegt hij. 'Daar recyclen ze meer, omdat ze het plastic beter scheiden bij het inzamelen'.

   Is de beste oplossing voor een milieubewuste consument dan voorlopig toch om een shopper bij de Aldi of een andere supermarkt te kopen? Het lijkt er wel op, zegt Dalm van Milieu Centraal. Hoewel ook herbruikbare tassen geen milieuvriendelijk gedrag garanderen. 'Ik ken ook mensen die zes van die shoppers in hun hal hebben hangen.'


   Foto Marcel Wogram / de Volkskrant
   Verboden
   Mocht er na het plastictijdperk een nieuwe jaartelling komen, dan begint die op 1 januari 2016. Vanaf die datum is de gratis plastic draagtas verboden. Winkels zijn verplicht een vergoeding te vragen voor een plastic draagtas waarin de boodschappen of een spijkerbroek worden gestopt. Het verbod is effectief, meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar aanleiding van een onderzoek in april van dit jaar. De gemiddelde Nederlander gooit nu 51 plastic tasjes per jaar weg, terwijl dat er voor het verbod 170 waren. Voor het uitdeelverbod gingen er in Nederland een kleine 3 miljard plastic tassen per jaar doorheen; dat zouden er nu dus nog 'maar' 850 miljoen moeten zijn.
   ...»
   3e weerlegging Bron: volkskrant.nl
 • Weerlegging tegenargumenten

  • 7. Wat is het probleem met zwerfafval van plastic tasjes ?
   Een aanzienlijke hoeveelheid tasjes eindigt als zwerfafval. Het aandeel van deze tasjes in het zwerfafval op land is volgens onderzoek van Or
   anjewoud 5,6%, gemeten in stuks per 100 m2[11]. Het is lastig te schatten hoeveel zwerfafval er in totaal is. De bestaande schattingen lopen uiteen van 100 naar 170 miljoen kg. Wanneer de meting van Oranjewoud representatief is en het gewicht van een plastic tasje niet veel afwijkt van het gewicht van het gemiddelde stuk zwerfafval zouden er jaarlijks 5,5 tot 9,5 kton plastic tasjes in het zwerfafval terechtkomen. Dat lijkt ons echter een –veel- te hoge schatting, want dat zou betekenen dat meer dan 6% van de plastic tasjes als zwerfafval eindigt. Hoeveel het er werkelijk zijn kunnen we zelfs bij benadering niet zeggen.

   Wat we wel kunnen zeggen is dat plastic tasjes in het zwerfafval een reëel probleem zijn, dat schade berokkent aan allerlei dieren op het land en in de zee en leidt tot forse kosten voor het schoonmaken van straten en waterwegen. Een aantal jaren terug is duidelijk geworden dat ook de plastic tasjes die in rivieren en daarna in de zeeën en oceanen terechtkomen wereldwijd voor grote problemen zorgen. Waterwegen raken verstopt en in het water breken de plastics af in steeds kleinere stukjes plastic, microplastics, die tientallen jaren blijven ronddrijven. Ze worden uiteindelijk deel van de zogenaamde ‘plastic soep’ die een ernstige bedreiging vormt voor het leven in de oceanen.
   ...»
   2e weerlegging Bron: recyclingnetwerk.org
  • Verbod op gratis plastic tasjes in de winkel werkt
   Het verbod op een gratis plastic tasje in de winkel is een succes, blijkt uit nieuw onderzoek. Het overgrote deel van de consumenten neemt nu zelf ee
   n tas mee.

   Edwin van der Aa 23-05-16, 21:19 Laatste update: 24-05-16, 09:43
   76
   1
   0 Reacties
   Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari

   Majka van Doorn, onderzoekster
   Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen inmiddels aan de kassa hooguit een paar dubbeltjes voor een zakje om hun boodschappen in te doen.

   En die maatregel, ingevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma, werkt. Uit een groot onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag verschijnen, komt naar voren dat 90 procent van de Nederlanders inmiddels op de hoogte is van het verbod op gratis plastic tasjes. Ruim 8 op de 10 Nederlanders nemen nu zelf een zakje mee voor hun aankopen en tweederde betaalt zelden of nooit voor een plastic tasje.

   Tot de introductie van de maatregel gingen er bij aankopen jaarlijks zo'n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank. Dat kwam neer op meer dan 170 stuks per consument. ,,Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari," constateert onderzoekster Majka van Doorn (consultant SAMR). ,,Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, ze beseffen de impact. En betalen voor een tasje doen we niet snel, we zijn toch een beetje gierig volkje."

   Lees ook
   Nog maar één overtreder plastic tasjesverbod bestraft
   Nog maar één overtreder plastic tasjesverbod bestraft
   Lees meer
   Steun
   We zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa

   Woordvoerder Raad Nederlandse Detailhandel
   Het leeuwendeel (71 procent) van de Nederlanders blijkt de gedachte achter de ban ook totaal te steunen: minder plastic tasjes en zo een reductie van de plastic afvalberg. Terwijl de Raad Nederlandse Detailhandel er vooraf een hard hoofd in had, geeft een woordvoerder toe. ,,Uit een proef was gebleken dat consumenten betalen voor een plastic tasje niet zouden accepteren. Maar we zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa."

   Hoeveel minder tasjes er al over de toonbanken zijn gegaan de afgelopen maanden, is nog niet becijferd. Dat onderzoek vindt de komende maanden plaats, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

   Diefstal
   We krijgen meerdere signalen dat het meenemen van een eigen tas zou leiden tot meer winkeldief­stal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken nog. We houden het in de gaten

   Woordvoerder Raad Nederlandse Detailhandel
   Verschillende politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, maken zich al jaren hard voor minder plastic en meer recycling. Kamerlid Carla Dik-Faber is daarom heel blij met deze onderzoeksresultaten. ,,Ze laten zien dat er onder mensen een grote bereidheid is om bij te dragen aan een beter milieu."

   De zegsman van de detailhandel maakt trouwens nog een kanttekening. ,,We krijgen meerdere signalen dat het meenemen van een eigen tas zou leiden tot meer winkeldiefstal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken nog. We houden het in de gaten."

   Overigens mogen verswaren en levensmiddelen nog wél worden verpakt in gratis, dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken. Ook is een uitzondering gecreëerd voor 'taxfree' gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (op Schiphol).

   Bewustwording
   Staatssecretaris Dijksma (Milieu) zei al over de maatregel: ,,Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder troep en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

   Een verbod op gratis plastic tasjes in Groot-Brittannië toonde al aan dat daar 80 procent minder tassen werden meegegeven aan klanten. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk bestaat er inmiddels ook in Ierland en Denemarken een ban op gratis plastic tasjes.
   ...»
   3e weerlegging Bron: ad.nl

reacties

reacties

reageer

poll