Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

Expert Mattermap

Mattermap door Thomas de Waard 27 september 2017

Robotjournalistiek

 • Ontwikkeling en begrijpen van de techniek

  • Mariet Theune heeft gevorderde kennis op het gebied van taalgeneratie. Zij studeerde meer dan 20 jaar geleden af met het NLG-project Goalgetter. Goalgetter is een relatief simpel project, maar geeft goed inzicht in hoe de software werkt.

   Theune is in haar academische carriere doorgegaan met verschillende NLG-projecten en geeft ook les in het vakgebied.

   De Nederlandse academische wereld heeft relatief weinig betekent voor taalgeneratie. De Universiteit van Aberdeen is de voorloper op het gebied. Het is echter makkelijker om iemand in het Nederlands te interviewen - Aangezien het complexe materie met veel jargon betreft.
   ...»
   Mariet Theune Assisten-Professor Universiteit van Twente Bron: Universiteit van Twente
 • Begrijpen van de commerciele markt

  • NLG bestaat al langere tijd, maar kent pas sinds kort een grote marktgang. De techniek bestond heel lang voornamelijk op academisch niveau.

   Ehud Reiter werkte jarenlang als ontwikkelaar en onderwijze
   r aan de Universiteit van Aberdeen. Sinds enkele jaren werkt hij ook bij één van de grootste bedrijven op het gebied van taalgeneratie.

   Reiter heeft dus veel kennis over de markt. Hij kan meer vertllen over waarom de markt zo klein is en de prijzen voor de software redelijk hoog liggen. Ook kan hij toelichten waarom de techniek redelijk weinig open softwareprogramma's kent. Hij hielp mee met het ontwikkelen van het grootste gratis NLG-platform.
   ...»
   Ehud Reiter Onderwijzer en ontwikkelaar Universiteit Aberdeen en Arria Bron: Universiteit van Aberdeen
 • Welke nieuwsbedrijven hebben het meeste profijt van de techniek?

  • Joe Procopio ontwikkelt voor Automated Insights taalgeneratiesoftware voor grote bedrijven. Eén van de grootste klanten van het bedrijf is Associated Press. Procopio hielp mee met het ontwikkelen van de algoritmes die het AP gebruikt voor haar geautomatiseerde berichtgeving.

   Hij kan meer vertellen over welke data vereist zijn voor automatisering en welke nieuwsmedia het meest kunnen profiteren van de techniek. Procopio kan oordelen wat de mogelijkheden en valkuilen zijn van taalgeneratie.
   ...»
   Joe Procopio Softwarecodeur Automated Insights Bron: joeprocopio.com
 • Hoe kan een nieuwsmedium de techniek implementeren?

  • Helen Vogt staat aan het hoofd van innovatie bij het Noorse persbureau NTB. Zij implementeerde de techniek in navolging van het AP.

   Het is interessanter om deze vraag te leggen bij dit persbureau in
   plaats van het AP. Het beantwoord namelijk tegelijkertijd ook de vraag waarom het voor een kleiner medium interessant is om te investeren in de techniek.

   Vogt kan meer vertellen over de kosten, reacties van de lezers en de veranderingen in het schrijfproces.
   ...»
   Bron:
 • Moet de journlaist vrezen voor zijn baan?

  • In een interview over automatisering bij het AP noemde Pilana Paterson, verantwoordelijk voor de implementatie van de techniek, redacteur Brandon Bailey als voorbeeld voor een positief effect voor journalisten.

   Volgens Paterson raken er geen banen verloren. Volgens haar zijn er louter positieve gevolgen voor de journalisten die hiermee te maken krijgen. Zo hoeven ze niet langer hun tijd te verdoen aan het uitvoeren van geestdodende taken. Redacteuren kunnen nu meer tijd besteden aan het verdiepen van hun stukken.

   Brandon Bailey is dus één van de journalisten die met de automatisering te maken heeft gekregen. Het is dus interessant om van hem de voor- en nadelen te horen.
   ...»
   Brandon Bailey Economieredacteur Associated Press Bron: LinkedIn

reacties

reacties

reageer

poll