Moet het dragen van een valhelm verplicht worden voor fietsers? Welk argument vind jij het belangrijkst?
Ik zal bij elke mogelijkheid pleiten voor het gebruik van een helm, omdat het aantoonbaar mensenlevens scheelt
Helaas overlijden elk jaar gemiddeld 19 jonge fietsers aan de gevolgen van dit hoofdletsel.
Fietsers worden net als scooters en brommers makkelijk over het hoofd gezien en worden daardoor vaak aangereden. 67.000 fietsers komen jaarlijks op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Ongeveer de helft daarvan heeft hoofdletsel of iets anders aan het hoofd. Door het dragen van een helm zal dit aantal verminderd worden. ...»
Het is geen arm/been breuk die zomaar hersteld maar een letsel voor heel je leven.
Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde hoofd- en/of hersenletsel. Bij fietsongevallen met een motorvoertuig loopt bijna de helft van de fietsers hoofdletsel op (47%) ...»
We zijn bang dat een verplichting het fietsen zal ontmoedigen. Een helm geeft fietsen ten onrechte een imago van onveiligheid.
Onderzoek in Zweden onder scholieren tot 15 jaar over de effecten van de helmdraagplicht tonen negatieve gevolgen aan betreffende het fietsgebruik binnen deze groep. Het fietsgebruik zakte tientallen procenten in de twee peiljaren 1983 en 2007. Dit is dus niet zomaar aan de ingevoerde helmplicht ingaande 2005 toe te schrijven, maar er aangetoond dat deels de helmplicht het fietsen ontmoedigd. Dalend fietsgebruik door helmplicht wordt in Denemarken nog steeds waargenomen. ...»
Heel veel mensen stappen dan voor elk klein ritje in de auto. Voor dat boodschapje zet ik geen helm op.
Een mogelijke keerzijde is dat een helmverplichting het fietsgebruik vermindert, wat negatief kan zijn voor de volksgezondheid. De Jong (2012) heeft uitgerekend dat dit zwaarder weegt dan de mogelijke voordelen van meer fietsveiligheid. Ook Sieg (2014) komt voor Duitsland tot de conclusie dat fietshelmwetgeving tot meer kosten dan baten leidt... ...»
Het is daarna nog maar een kleine stap om ook voetgangers een helmplicht te geven. Het einde is dan zoek.
Volgens de Fietsersbond zal een helm weinig verschil maken bij een botsingen met een auto.
Botbreuken komen bij fietsers veel vaker voor dan iets aan het hoofd. En met een helm voorkom je echt geen botbreuken. Bij de fietsersbond komen ruim 10.000 klachten per jaar binnen over slechte fietspaden en wegen. ...»
Kwestie van gewoonte.
Een autogordel doe je toch ook om als je in de auto zit.
Op basis van een vragenlijstonderzoek in Noorwegen concluderen Fyhri et al. (2012) dat fietsers niet riskanter gaan fietsen vanwege de helm, maar dat het causale verband omgekeerd is: juist omdat deze fietsers de neiging hebben tot riskant fietsgedrag, gebruiken ze beschermende middelen zoals de fietshelm. ...»
Hierbij concluderen Olivier et al. (2014; 2016) dat nog niet overtuigend is vastgesteld dat fietshelmwetgeving tot minder fietsen zou leiden. Berenbaum et al. (2015) concluderen dat er erg wisselende resultaten zijn over de effecten van fietshelmwetgeving op fietsgebruik. Kraemer (2016) concludeert op basis van Amerikaanse data dat het helmgebruik bij studenten toeneemt door een helmverplichting, terwijl het bewijs over de effecten op fietsgebruik niet eenduidig was. ...»
Sommige studies laten zien dat de fietshelm een mogelijk ongunstig effect heeft op ongevalsbetrokkenheid. Dat zou dan het gevolg zijn van ‘gedragsadaptatie’: doordat fietsers zich met een fietshelm veiliger voelen, vertonen ze mogelijk riskanter fietsgedrag. ...»
Robinson (2006) geeft aan dat fietsers met een helm mogelijk zelf meer risico's nemen of met meer risico benaderd worden door automobilisten. Het is niet duidelijk in hoeverre dit ook in de praktijk het geval is. Het onderzoek van Robinson is hiervoor te beperkt ...»
Tot slot wordt wel verondersteld dat fietshelmen het risico op nekletsel zouden verhogen (Elvik, 2013), maar daarvoor is in de meta-analyse van Olivier & Creighton (2016) geen bewijs gevonden
Walker (2007) vond dat automobilisten zich riskanter gedroegen ten opzichte van een fietser met een helm: bij het inhalen reden zij dichter langs de fietser met een helm dan langs de fietser zonder helm. Als mogelijke verklaring noemt hij dat de automobilist gehelmde fietsers als vaardiger ziet dan de ongehelmde fietser, waardoor hij kleinere veiligheidsmarges neemt. ...»
Op basis van computersimulaties ... stelden Fahlstedt et al. (2016) vast dat een fietshelm het risico op een hersenschudding met meer dan 50% kon verminderen en het risico op een schedelbreuk met meer dan 90%. ...»
volgens drie van elkaar onafhankelijke bronnen ... vermindert een fietshelm het risico op hoofd- en hersenletsel bij een botsing of valpartij.
Bij biomechanisch onderzoek ... werd geschat dat de fietshelm het risico op ernstig hersenletsel verlaagde van bijna 100% tot circa 10% (Cripton et al., 2014). De helmen die werden getest, voldeden aan de verplichte fietshelmstandaard in de VS. Deze CPSC-standaard stelt wel iets hogere eisen dan de Europese EN-1078-norm (zie onder andere Mizuno et al. (2014) voor een vergelijking van testcondities van verschillende standaarden). ...»
bicycle helmets changed the probability of severe brain injury from extremely likely (99.9% risk ... ) to unlikely (9.3% and 30.6% risk at 1.5 m and 2.0 m drops respectively). These biomechanical results for acceleration and HIC, and the corresponding results for reduced risk of severe brain injury show that contemporary bicycle helmets are highly effective at reducing head injury metrics and the risk for severe brain injury in head impacts characteristic of bicycle crashes. ...»
Ik denk dat het een vrijwillige keuze moet blijven.
reacties