Mattermap.nl maakt gebruik van cookies om goed te kunnen functioneren.
We zijn wettelijk verplicht je hierover te informeren. Klik hier voor meer informatie. sluit

my mattermap

beschouwing opvoeden

Mattermap door Marijn Min 20 april 2017

De "Hollandse opdvoeding" is de beste manier van opvoeden wereldwijd.

 • De Nederlandse opvoeding is te vrij.

  • Maar er zit ook nog wel wat tussen-in. In Nederland wordt veel gepraat en overlegd met de kinderen. In Amerika doen ze dat ook. Maar soms komt er geen eind aan. Terwijl je als ouder ook een keer de knoop moet doorhakken. Ouders zijn immers wel gewoon de baas. Ik vind het daarnaast iets hypocriets hebben om voortdurend hele waaiers van keuzes voor te leggen waar die kinderen uit mogen kiezen. Ter wille van de efficiëntie kunnen bepaalde dingen heus wat vlotter: laat je kinderen uit twee in plaats van vijf soorten ontbijt kiezen. Op dieper niveau vind ik de vele keuzes ook hypocriet want er wordt een soort toneelstuk opgevoerd waar de meningen, voorkeuren en wensen van kinderen heel belangrijk zijn. Maar bij de écht belangrijke dingen, bijvoorbeeld als ouders gaan scheiden, hebben kinderen geen inbreng. Dus het is toch maar tamelijk beperkt die invloed van kinderen. ...»
   Beatrijs Ritsema auteur van Als ze maar gelukkig zijn - Over kinderen, opvoeden en onderwijs Bron: De Volkskrant 28/01/2017
 • De Nederlandse opvoeding werkt geweld in de hand.

  • Vaders en moeders verzaken te vaak hun ouderlijke taak, waardoor geweld tegen hulpverleners, overheidsdienaren en vrijwilligers als grensrechters door een gebrek aan respect in de hand wordt gewerkt.
   Ronald Plasterk Minister van Binnenlandse Zaken Bron: De Telegraaf 17/01/2013
 • Nederlandse kinderen zijn zelf zeer tevreden over de manier waarop zij zijn opgevoed.

  • Unicef vergelijkt al jarenlang het geluk en welbevinden van kinderen in verschillende landen. Uit dat onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen zeer tevreden zijn over hun ouders, school en dat ze het gevoel hebben dat er naar ze wordt geluisterd. ...»
   De Winter Hoogleraar educatie en pedagogiek Bron: De Volkskrant 28/01/2017
 • In Nederland zijn ouders niet streng genoeg en worden te weinig grenzen gesteld bij het opvoeden.

  • Ik vind dat een kind moet weten dat als hij dingen doet die niet mogen, er sancties gelden. Dat is ook zo in het verdere leven: als ik door rood rijd, krijg ik een boete. In Nederland zie ik veel 'wil je broccoli of spinazie-ouders', maar ik vind dat een kind geen bepalende stem heeft. De eindbeslissing ligt bij mij. Als ik zeg: nee, dat gaan we niet eten vandaag, we eten dit, dan wordt er niet met de deur geslagen. ...»
   Roué Verveer cabaretier en auteur van Waarom? Daarom! Bron: De Volkskrant 28/01/2017
  • De valkuil bij de dominante Nederlandse opvoeding is dat mensen denken dat streng zijn niet modern is. Ze zijn bang dat het stellen van grenzen schadelijk is voor het kwetsbare kinderzieltje. Als ik op ouderavonden ben, merk ik dat ouders dat het moeilijkste vinden. Denk aan dilemma's als: hoe laat mag mijn puber thuiskomen, hoeveel mag hij drinken, hoe vaak mag hij achter de iPad? Uit onderzoek weten we dat kinderen behoefte hebben aan grenzen, want die bieden ook veiligheid en structuur. Een grenzeloze opvoeding is dus niet goed. Het mengsel van steun en toezicht luistert heel nauw, je kunt niet een van de twee weglaten. Het is dus goed om ruimte te geven aan je kinderen maar ze hebben net zoveel behoefte aan grenzen en duidelijkheid. ...»
   De Winter Hoogleraar educatie en pedagogiek Bron: De Volkskrant 28/01/2017
 • We besteden in Nederland veel tijd aan het aandacht geven en spelen met onze kinderen (in plaats van werk), meer dan in andere landen.

  • Wij zijn gewend om met onze kinderen te spelen, om hen aandacht te geven en samen iets leuks te doen. Dat is juist iets wat sommige gezinnen moeten leren als ze in Nederland komen wonen. Ik herinner me een Afrikaans gezin waar nauwelijks speelgoed in huis was. Het is niet verwonderlijk dat de twee peuters druk en verveeld raakten. De moeder wilde graag leren hoe ze meer met de kinderen kon spelen. Met een mandje blokken en wat poppenspullen deed een Nederlandse moeder dat voor. En ze legde uit wat kinderen daarvan leren. Dat is dan weer typisch Hollands. ...»
   Elly van der Gouwe-Dingemanse gezinspedagoog Bron: digibron.nl
  • De Amerikaanse moeder is erg te spreken over de balans tussen werk en privé. Nederlandse kinderen zijn standaard op woensdagmiddag vrij en dan is er altijd wel één ouder die op hen past. Iedereen vindt dit in Nederland normaal. Ook speelt werk hier een minder grote rol dan in Amerika. Dit is volgens Penny zelfs te zien in het taalgebruik: ‘Ik realiseer me nu pas hoe vaak ik ‘Good job’ of ‘Good work’ tegen mijn zoontje zei. Termen die je niet eens in het Nederlands kunt vertalen. Nu zeg ik: ‘Goed gedaan!’”, schrijft ze. ...»
   Penny Amerikaanse, die in Amsterdam woont Bron: fabmama.nl
 • Onderzoek wijst uit, dat Nederlandse opvoeders het heel goed doen.

  • Nederlandse opvoeders, blijkt uit onderzoek, doen het namelijk heel erg goed, zonder voortdurend de knoet erover te leggen. En als ouders/verzorgers niet streng genoeg zijn, dan blijken ze in no time de teugels aan te kunnen trekken. Vollebergh: "We zien het alcoholgebruik onder jonge kinderen heel snel verminderen. We waren, zoals dat heette, 'te tolerant'. Nu zijn er ook thuis veel strengere regels." Regels die worden overgenomen. En daaruit spreekt vertrouwen tussen ouders en kroost. ...»
   Wilma Vollebergh Hoogleraar jeugdstudies Universiteit Utrecht Bron:

reacties

reacties

reageer

poll